DR. BIHARI MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. BIHARI MIHÁLY
DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Országgyűlés 1946 után 1997. február 25-én - tehát több mint 50 évvel a háború utáni első komplex összeférhetetlenségi törvény után - egy új összeférhetetlenségi törvényt fogadott el, amely ugyan a képviselők jogállásáról szóló törvénynek a része, de a lényegen nem változtat; egy komplex összeférhetetlenségi szabály megalkotására irányult. Ezt a törvényt a Magyar Közlönyben 1997. április 4-én kihirdették, és május 4-étől hatályba lép.
A jelenlegi Házszabály tartalmazza a mentelmi ügyekre és az összeférhetetlenségi ügyekre az eljárási szabályokat. Indokolt e két, egymástól nagyon eltérő ügycsoport eljárási szabályainak elválasztása, részben erre irányulnak az eljárási javaslatok, hogy - a mentelmi ügyektől és az azokra vonatkozó eljárási szabályoktól az összeférhetetlenségre vonatkozó eljárási szabályokat elkülönítve - önálló paragrafusokba és alfejezetbe foglalva szabályozza a Házszabály.
Másrészről az összeférhetetlenségi törvény kapcsán új anyagi szabályok, összeférhetetlenségi jogszabályok léptek hatályba, valamint új intézmények léptek hatályba, így például a vagyon- és jövedelmi viszonyokkal kapcsolatos nyilatkozattételi kötelezettség, valamint az úgynevezett érdekeltségi bejelentési kötelezettségek. Jelenleg is lefolytathatók korrekten az összeférhetetlenségi eljárások, azonban néhány esetben ezeket a szabályokat garanciális okokból ki kell egészíteni, például lehetővé kell tenni, hogy az összeférhetetlenségi eljárás alá vont képviselő mindenképpen megjelenhessen a vizsgálóbizottság, illetve a mentelmi bizottság előtt, előadhassa indokait, bizonyítékait, illetve őt meghallgassák. Ezeket célozzák ezek az összeférhetetlenségi eljárási szabályok, és ezek tették indokolttá a Házszabály módosítását.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a tárgysorozatba-vételt, majd pedig a vitában való részvétellel egy korrekt, pontos összeférhetetlenségi eljárási szabályrendszer elfogadását tegyék lehetővé. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem