DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden az orvos-beteg kapcsolatviszonyáról szeretnék néhány szót szólni e törvényjavaslat kapcsán. Talán nem is jó kifejezés az, amit használtam, jobb lenne orvos-páciens viszonyt használni, hacsak nem tekintjük igaznak azt a mondást, hogy mindenki, aki az orvoshoz fordul, beteg, márpedig ez valószínűleg nem igaz; de lehet olyan értelmezés is, hogy csak nem vizsgáltuk meg egész alaposan, mert akkor biztos kiderült volna, hogy beteg személlyel van dolgunk.
Itt kifejezetten a 24. §-ban említett, orvost terhelő kötelezettségekről szeretnék szólni. A törvényjavaslat kapcsán az orvost a rendőrség felé egy olyan feljelentési kötelezettség terheli, amihez hasonló a jelenleg érvényes egészségügyi törvényben is megfogalmazódik. Eszerint az orvosnak bizonyos esetekben kötelessége feljelentést tenni akár a betegével, páciensével szemben, akár pedig az eset körülményei miatt. Én azt gondolom, hogy az orvos-beteg kapcsolat egy olyan speciális bizalmi kapcsolat, aminek az egyik legfontosabb eleme az orvos és a beteg között megvalósuló, az orvosi titoktartás köré fonható kérdéskör, amit nem hiszem, hogy az orvosnak át szabadna lépnie.
Tisztában vagyok azzal, hogy eddig is ez volt a gyakorlat, ez a javaslat is ezt kívánja megfogalmazni, azonban azt gondolom, hogy az orvost semmilyen módon nem szabad valamiféle spiclinek tekinteni, pedig ez a szakasz arra utal, hogy bármelyik kezelőorvosnak az itt leírt esetekben kötelessége feljelentéssel élnie akár a betegével szemben - aki bizalommal fordult az orvoshoz -, akár pedig valamely más, ismeretlen személy ellen feljelentést tennie. Azt gondolom, hogy ez nem helyes megoldás, és én magam mint orvos nem szívesen gyakorolnék ilyen megoldásokat. Bár a törvényjavaslat kibúvókat és lehetőségeket alkalmaz, mert azt mondja: ha feltehetően arra következtet az orvos, vagy annak gyanúja merül fel - ez egy kibúvó lehetőség, mert akkor én mint orvos, bármilyen ilyen esetben, amikor erről szó van, mindig feltehetően nem úgy fogom értelmezni, vagy számomra nem fog felmerülni a gyanú ilyen esetekben. Csak nem biztos, hogy ez a leghelyesebb megoldás, azt gondolom, amit a törvényjavaslat e szakaszában leírtak. Helyesebb lenne az orvos-beteg viszonyt másként értelmezni, mint ahogy ezt a törvényjavaslatnak ez a szakasza értelmezi.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem