SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Július végén hosszú lejáratú hitelkeret-megállapodást írt alá a magyar és a német fél, amely a nemzeti kataszteri program megvalósítását szolgálja. A hitelkeret-megállapodás körülbelül 6 milliárd forintról szól.
A kormány először 1995-ben rendelkezett a nemzeti kataszteri program német hitelkeretből történő megvalósításával kapcsolatban. A program megvalósítására előirányzott összeg akkor még a mostaninak közel a duplája volt. Ezen határozatában a kormány a hitel felvételére és folyósítására a Magyar Nemzeti Bankot kérte fel.
Érdemes ismertetni, elismételni ennek a programnak a lényegét. Ennek a programnak a prioritásai a következők:
1. Az ingatlan-nyilvántartási adatok feldolgozásának meggyorsítása, illetve bevitele a földhivatal számítógépes rendszerébe.
2. Kataszteri térképek felújítása.
3. A földprivatizáció által érintett területek rendezése; egy új információs rendszer kidolgozása a földhasználat rögzítésére s elemzésre, az agrárstatisztika támogatása céljából.
A következő: digitális topográfiai térképmű elkészítése és felújítása.
Végezetül, de nem utolsósorban: korszerű földértékelési eljárás kidolgozása.
A vázlatosan felsorolt feladatok nagysága indoka volt, gondolom, hogy a program megvalósítására, a földügyi szakigazgatás átalakítására kormánybiztost neveztek ki, akinek feladatát képezte a szövetségi hitelkereten felüli forrás biztosítása. Ennek a lehetősége megvan, amit a német szövetségi kormányon felül tartományok is kínálnak, azonban a kormány máig nem foglalkozott a felkínált hitel lehetőségével. A program célkitűzései nyilvánosságot kaptak az építőipari, építőmérnöki szakmában, ezen belül különösen a földmérő társulások s egyéni vállalkozók körében, akik közül mintegy 120 gazdasági társulás és 91 egyéni vállalkozó jelentkezett a programban való részvételre. Továbbá 61 önkormányzat is bejelentette hozzájárulási szándékát.
A mostani kölcsönszerződés aláírása nem jelenti a kölcsön folyósításának a megkezdését, mivel a program lebonyolítására, a földművelésügyi miniszter által alapított közhasznú társaságnak a pénzfelvételhez kormánygaranciára van szüksége. Ezt a garanciát a földművelésügyi és a pénzügyminiszter úr közös javaslatára kaphatják meg.
Kérdezem: megkapta-e a közhasznú társaság ezt a szükséges garanciát? Illetve kérdésem, hogy mikor indul el a program, és mikor fejeződik be. Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
(15.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem