DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megjegyezni, hogy az ön informátora egy brosúrával le van maradva, ugyanis mindaz, amiket említett, tulajdonképpen elkezdett folyamat, beleértve a hitelfelvétel, illetve a garanciák kérdését is. Hozzáteszem azonban, azt talán be lehet látni, hogy 6 milliárdos összegeket egyik napról a másikra nem lehet a szögről leakasztani.
A nemzeti kataszteri program végrehajtására a Kreditanstalt für Wiederaufbau 110 millió német márkát tartott finanszírozhatónak a rendelkezésre álló felmérés alapján. A 110 millió márka hitelkeretet egy kormányhatározat megosztotta a német szövetségi kormány által biztosított hitelkeret terhére felvehető 60, illetve a tartományi hitelkeret terhére biztosítható 50 millió német márkára. A tartományi hitel felvétele érdekében folytatott tárgyalásoknál kiderült, hogy a tartományi bankok olyan feltételekhez kötötték a hitelfolyósítást, melyek német-magyar vegyes vállalatoknak juttattak volna jogtalan előnyöket, ezért ezt levettük a napirendről.
A múlt év végén a szövetségi hitel felvételével kapcsolatos tárgyalásokon úgy tűnt, hogy legkésőbb 1997 márciusában 60 millió márkára a hitelszerződés a Kreditanstalt für Wiederaufbau és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. - mint a Magyar Nemzeti Bank meghatalmazottja - között létrejön. Időközben azonban a nemzetközi hitelpiacon felerősödött a pénzkínálat, továbbá - minden ellenkező híreszteléssel szemben - Magyarország adósmegítélése kedvezően alakult, ezért úgy döntött a kormány, hogy a hitel felvételével megbízott magyar bank keresse meg a legkedvezőbb feltételű hitellehetőséget.
Ez azonban a kataszteri program indítását nem akadályozhatja. Ezért a kormány a program első szakaszának finanszírozására a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-től felveendő 2,6 milliárd forint megfizetésére készfizető kezességet vállalt. A program teljes finanszírozására pedig 1997. szeptember 30-áig versenytárgyalás kerül kiírásra.
A Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Kataszteri Program Közhasznú Társaság közötti kölcsönszerződés parafálása július 31-én megtörtént. A kormánygaranciára vonatkozó kezességvállalási szerződést a pénzügyminiszter aláírta, így a programot elindítottuk. A hitelkeret felhasználásával az ország körülbelül 25 százalékán kerül sor első lépésben öt év alatt új térképek elkészítésére. A felmérendő települések a vonatkozó jogszabály rendelkezései alapján működő térképellátási koordinációs bizottság ajánlásai szerint kerülnek meghatározásra még ez év szeptemberében, majd ezt követően versenytárgyalás kerül kiírásra a térképkészítési feladatokra.
Ugyanakkor a hitelből megvalósítandó feladatok kényszerű csökkentése nem jelenti a képviselő úr által az interpellációban említett további témakörök törlését. Az ingatlan-nyilvántartási feladatok feldolgozásának gyorsításához, a termőföld privatizációjából származó számítógépes térképi adatállományok térképi bedolgozásának megkezdéséhez a központi költségvetés 1997-ben forrást biztosított.
Befejezésül ismételten szeretném jelezni, hogy az ilyen összegek felhasználása rendkívüli elővigyázatosságot követel, és nem szeretnénk, ha ezzel kapcsolatban később érné kritika azokat, akik a pénzt szerezték, illetve azt felhasználták. Ezért én is azt mondom, hogy nem lehetünk megelégedve a tempóval, de nem vagyunk olyan mértékben lemaradva, mint ahogy azt a képviselő úr említette.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem