KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknő! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azonnali kérdésem tárgya az adóhatóság által az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek 1996. évi személyi jövedelemadó-bevallásának kiegészítésére szolgáló nyilatkozat; magyarul: az a nyilatkozat, amit az APEH 72 ezer önálló tevékenységet folytató állampolgárnak küldött ki, amelyeket ki kell tölteni és vissza kell küldeni az APEH számára.
Az adatvédelmi ombudsman, dr. Majtényi László ez év szeptember 3-án több megállapítást is tett az APEH által kiküldött nyilatkozattal kapcsolatban. Ebből idézek néhány pontot.
"Nincs jogszabályi felhatalmazás arra, hogy az adóhatóság az adózó polgároktól a közös háztartásban élőkre és/vagy az eltartott személyekre, valamint az adózó által is használt ingatlanok jellemzőire vagy a járművek használati jogcímére vonatkozó adatokat igényeljen."
Egy másik megállapítás: "Az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek 1996. évi jövedelemadó-bevallásának kiegészítését szolgáló nyilatkozatban igényelt adatok egy része nem felel meg az adatvédelmi törvény előírásainak, mert egyrészt túlmutat az adózás rendjéről szóló törvény előírásain, nevezetesen azon, hogy az adatkezelési célon túlmutat az APEH által kért adatok jellege, másrészt az igényelt adatok nemcsak az adózó állampolgárra vonatkoznak." Az APEH ebben a nyilatkozatban nem kíváncsi arra, hogy az illető miért vallott be olyan kevés személyi jövedelemadót, hiszen például lehetett volna olyan alaposan indokolható személyes oka, mint betegség vagy más, jogszabályból következő valamilyen indok.
Az adatvédelmi biztos számos megállapítást tett az APEH által kiküldött nyilatkozattal kapcsolatban, és kérte a PM-et, hogy terjessze be a szükséges törvénymódosításokat, illetőleg ezeket kezdeményezze.
Kérdésem arra vonatkozik, hogy mikor kívánja a PM a vonatkozó és az ajánlásban megfogalmazott szükséges törvénymódosítást kezdeményezni.
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem