ISTVÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Fejti György, a volt MSZMP KB egykori titkára a Balaton Nemzeti Rt.-nek, a Mahart Balatoni Hajózási és a Balatoni Halászati Rt.-nek és három közhasznú társaságnak az egybevonásával egy jelentős vagyonnal, több telephellyel rendelkező, a Balaton közismert problémáinak megoldására és környezetének gazdasági fejlesztésére úgynevezett Balatoni Csoportot kíván létrehozni.
A mamutszervezet - a terv szerint - a Magyar Befektetési és Beruházási Bank tulajdonába kerülhetne, és biztató privatizációs lehetőségeket biztosítana. A Balaton és környezete adottságainak fejlesztő kibontakoztatására évtizedek óta különböző kormányzati szervek és az e célból felső vezetéssel létrehozott alakulatok - ma már mintegy 63 hivatal, egyesület és alapítvány - tevékenysége is kevés ahhoz, hogy a gondokat megoldja; hozzászámítva a nyár elején sebtében létrehozott Balatoni Fejlesztési Tanácsot is, amely fejlesztési tanáccsal szétverték a Balatoni Regionális Tanácsot.
A tervezet elképzelése nem más, mint megalakítani egy hatalmas nagyvállalatot, egyben magánosítani, s a magánosított objektumok külföldre történő eladásával és hasznainak kivitelével az országot kiárusítani, a Balatont is, úgy, ahogy a termőföldet is akarják. (Dr. Szabó Zoltán: Végre ki van árusítva az ország...)
A sajtóból értesülve a tervezet negatív fogadtatásban részesült. Ellenezte azt a Magyar Balatoni Hajózási Rt., nem ért egyet vele a Balatoni Szövetség, kifejezetten ellenezte a Balatoni Halászati Rt. igazgatósága is és a legtöbb érintett önkormányzat.
Az egész eljárás számtalan helyi, egyéni és közösségi érdeket sért. A Balatont szeretők és a társadalom egybehangzó válasza: nem. Ennek ellenére mégis a tervezet áttételesen már jelentkezik. A Balaton külföldre történő kiárusítása már kitapintható. Balatonszemes önkormányzata egy szűk kör által kigondoltan, az üdülők sorozatos tiltakozása ellenére is ki akarja árusítani belga és holland cégeknek vízipartok, kalózszigetek, lagúnaszigetek, balbeque-szigetek és egyéb szórakozóhelyek megvalósítására. A település polgármestere már a magyar televízióban is reklámozta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ezt az egyedülálló nagy lehetőséget.
Kérem államtitkár urat, adjon magyarázatot... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem