GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az agrártársadalom képviselői, a gazdák nagy örömmel figyelték az újságokban, a tévében, a rádióban megjelent híreket, amikor a 101 milliárd forint közvetlen agrártámogatás mellett még az 50 milliárd forint utólagos tőkepótló hitelfelvétel lehetőségét is meghirdették. Sajnos a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy annak a szektorsemlegességnek, annak a pozitív megkülönböztetésnek, amit önök a nemzeti agrárprogram vitája során hirdettek, nevezetesen hogy a fiatal gazdák, a családi magángazdaságok elsőbbséget élveznek, pont az ellenkezője valósult meg az elmúlt hetekben. A megyei FM-hivataloknál és egyéb helyeken történt érdeklődésem és felméréseim alapján kiderült, hogy az 50 milliárd forintnak maximum 4-5 százaléka jutott a magángazdáknak - pályázat alapján megítélt összeg -, míg több mint 95 százaléka jogi személyeknek, elsősorban szövetkezeteknek.
Milyen a pályázati feltétel? 50 millió forint felvételére ad lehetőséget, amit a jogi személyek, a szövetkezetek ki is aknáznak. A magángazdák sajnos keveset kaptak.
Ha önök valóban segíteni akarnának, és a magyar gazdaság jövőjét tekintenék elsődleges célnak, akkor például azzal kellene a családi magángazdaságokat segíteni, hogy a hosszú évek óta jól gazdálkodókat részesítik előnyben. De sajnos nagyon nagy pénzt kell fizetnie annak a gazdának, aki erős vegyszert vásárol. Igaz, hogy ő használja fel, azonban a külsőségek, a formai dolgok nagyon megdrágítják a gazdáknak a termelést. Közvetlenül a gazdáknak kellene juttatni a lehetőségeket, a javakat, s akkor a mostani 15-20 ezer családi gazdaság helyett lehetne akár 150 ezer is, amely a magyar gazdaság jövőjét kell hogy biztosítsa.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem