KOVÁCS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Elhangzott már egy szerintem nagyon találó mondat az előbb, illetve egyetlen szó, hogy a sikerre építi miniszterelnök úr ezt a sikerpropagandának minősített, egyébként nagyon tényszerű beszámolót; a hazai statisztikai adatokra - amelyeket Torgyán József úr oly előszeretettel idézett mindannyiszor, amikor azok a kormány számára kedvezőtlen képet mutattak - és a nemzetközi szervezetek ugyancsak adatokkal alátámasztott véleményére.
Én nem akarom a rendelkezésemre álló két percet statisztikai adatok fölsorolásával tölteni, csak néhányat említenék közülük. Az egyensúly javulását jelzi a fizetési mérleg hiányának csökkenése, a külkereskedelmi mérleg hiányának csökkenése. A növekedés gyorsulását jelzi, hogy év végére 3 százalékos növekedéssel lehet számolni, és igazán csak az előző kormány iránti tapintatomat jelzi - mely kormánynak Torgyán József úr pártja is sokáig tagja volt, és a pártja egy része mindvégig -, hogy nem vetem össze az 1994 nyarához viszonyított adatokat, például az államháztartási hiány csökkenését vagy a külföldi adósság csökkenését.
Ami a külpolitikát illeti, tisztelt frakcióvezető úr, én úgy gondolom, egy nemzetközi tárgyaláson az egyik tárgyalópartner által tett kijelentés vagy javaslat nem a másik partnert minősíti, hanem őt magát. Tehát azt hiszem, semmiképpen nem lehet a kormány külpolitikai kudarcának tulajdonítani azt, ha egy tárgyalópartner olyasmit említ meg a tárgyalóasztalnál, amit a magyar fél kénytelen a leghatározottabban visszautasítani. Pontosan ezt tette Magyarország miniszterelnöke ezen a tárgyaláson. Úgy gondolom, Torgyán József úr is ezt tette volna, ha az ő helyében lett volna (Dr. Szabó Zoltán: Nem lesz!), de azt hiszem, erre még várnia kell. (Derültség, taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem