DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint mindnyájan tudjuk, most már második évébe lépett az a "szokás", amely népszerű nevén "kamionstop" fogalommal honosodott meg Magyarországon.
Többféle módon értékelik ezt a szokást. Azt hiszem, az első - annak a körnek az értékelése, amely a hétvégeken pihenni vagy pihenőhelyére utazni szeretne - egyértelműen pozitív, hiszen aki csak utazott e szokás meghonosodásának időszakában, valóban észlelhette, hogy sokkal balesetmentesebben, gyorsabban, kényelmesebben, kisebb zajjal, kisebb környezetszennyezéssel s a többi juthatott el hétvégén pihenőhelyére vagy onnan haza.
Igen ám, de létezik egy másfajta kör: azok, akik nem közlekedhetnek hétvégén, és akik másképpen is látják ezt a másfél-két napot, amiről szó van. Lakossági fórumomon vetették föl ilyen vállalkozók ezt a problémát, és a magyarázathoz azt tették hozzá, hogy miközben értik a pozitív megközelítés előbb felsorolt elemeit, nekik is van véleményük. Nevezetesen pedig az, hogy ha az 52 hétre eső hétvégeket megszámoljuk, akkor mintegy hetven-egynéhány nap lesz az, amely során a tehergépjárművek nem közlekedhetnek, s ezért nem szennyezik a levegőt, nem használják az utat, sorolhatnám tovább ezeket az érveket.
Azt hiszem, hogy ilyen megközelítés valóban késztethetett arra szakmai szervezeteket is, hogy legjobb tudomásom szerint fölvessék a háttérben azt a problémát, amit most én ebben az azonnali kérdésben is államtitkár úrhoz intéznék. Nevezetesen pedig a kérdés úgy hangzik: lehetséges és jogos-e valamilyen kompenzáció azért, mert a hétvégeken tilos - (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) - tehergépjárművekkel az ország közútjain közlekedni.
Várom válaszát.
(14.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem