DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ennek a kérdésnek a címzettje formailag államtitkár úr, valójában azonban az Országgyűlésnek a kormánypárti többsége is. Az a többség, amelyik azt a határozati javaslatomat nem vette tárgysorozatba, amely kötelezte volna a kormányt, hogy határidőre terjessze elő azt a törvényjavaslatot, amelynek az elfogadását az Alkotmánybíróság 1997. június 30-ig előírta.
Ismét alkotmányos mulasztásban szenved az Országgyűlés, méghozzá egy öt évtizedes alkotmányos mulasztásban, tudniillik nem hozta meg a korábbi időszak kormánya az 1947-es párizsi békeszerződés alapján kötelező azon jogszabályt, amellyel kártalanította volna azokat a magyar állampolgárokat, akiknek a tulajdonát a párizsi békeszerződés alapján a szövetséges és megszálló hatalmak jóvátétel fejében elvették, és a békeszerződésben a magyar állam vállalta, hogy ezen állampolgárait kártalanítani fogja az elvett javakért.
A tisztelt Országgyűlés előtt már ismert, hogy a párizsi békeszerződés egyik kártalanítási rendelkezésére megszülettek a vonatkozó előírások és jogszabályok. Hátra van még ez, és sajnos Meiar miniszterelnöknek nemrég tett kijelentése szomorú fényt vet arra, hogy azok a felvidéki magyarok, akik korábban, 1945-46-ban erőszakosan át lettek telepítve Magyarországra, tulajdonuktól megfosztották őket, a mai napig nem kapták meg a magyar államtól azt a kártalanítást, amelyet a magyar állam vállalt, hogy részükre megfizet.
Ugyanúgy vannak olyan ingatlantulajdonosok - a Londonban, Párizsban elvett ingatlanok után - (Az elnök a poharat megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), akik hiába várják, hogy megkapják a kártalanítást. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem