DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Kétségtelen, hogy a képviselő úr által említett anomália nemcsak előfordulhat, hanem sajnos sűrűn elő is fordul a gazdasági forgalomban. Én azonban nemcsak arra szeretnék válaszolni, hogy mit tehet, amikor már ilyen helyzetbe jutott, hanem szükségesnek tartom felhívni a figyelmet arra, amit azt megelőzően is tehetnek a vállalkozási, illetve az üzleti élet résztvevői.
Úgy érzem, hogy az általánosnál kellőbb óvatossággal kell eljárniuk, a jogszabályok módosításával ugyanis sohasem érhető el az a cél, amely feleslegessé tenné a megbízhatatlan üzletfelekkel szembeni elővigyázatosságot. Ezen kívül a polgári törvénykönyvnek a szerződés teljesítését biztosító mellékkötelezettségeivel - mint kiköthető biztosítékokkal - is élni lehetne, például a bankgaranciával.
Képviselő úr kérdése arra is választ kér, hogy mit tesz a jog azokkal, akik csődöt jelentenek, majd akár más nevében új céget alapítva folytatják tevékenységüket. Ezekre az esetekre gondolva a gazdasági társaságokról szóló törvény olyan rendelkezést tartalmaz, amely szerint a gazdasági társaság megszűnését követő két évig nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az, aki olyan gazdasági társaságnál töltött be a társaság felszámolásának kezdő napját megelőző két évben legalább egy évig vezető tisztséget, amelyet a felszámolási eljárás során úgy szüntettek meg, hogy köztartozását nem egyenlítette ki. Ez persze csak a köztartozásra vonatkozik, és nem véd az ellen, akinek más egyéb tartozásai - magánszemélyekkel vagy társasággal kapcsolatban - vannak, ezért a Gt. módosítása, amelyet a kormány már elfogadott és hamarosan tárgyalni fog a parlament, erre is tartalmaz majd rendelkezést.
Rosszhiszemű eljárás esetében végső soron a büntetőjog eszközrendszere is számításba jöhet. Arra nincs idő, hogy ezt részletesen felsoroljam, arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy legjobb szándékaink szerint az igazságszolgáltatás reformja is erre irányul.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem