DR. HOMOKI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Múlt év július 27-én a Kurír adott hírt arról, hogy Kuncze Gábor belügyminiszter testvérhúga, Sz. Kuncze Magdolna érdekelt a Korona Könyvkiadó óriási üzletet jelentő vállalkozásában. Ez év augusztusában csattant az ostor, amikor is újabb újságcímek borzolgatták az állampolgárok amúgy sem nyugodt hangulatát: Tankönyvcsata: mohácsi vész? Háborúskodás két kiadó között. Tankönyvvita középiskolás fokon. Koronás kiadók egymás ellen. Megkoronázott perek - és így tovább.
A tárgyilagos hangvételű írásokból kiderült, hogy a Korona Kiadó, valamint a Kuncze Magdolna vezette Korona Nova Kiadó között hónapok óta polgári peres eljárás folyik a Mohácsy-féle irodalomtankönyvek kiadói jogának birtoklásáért. Jogerős bírósági ítélet még nincs, de a kultuszminiszter ennek hiányában is el tudta dönteni, hogy a kiadás joga a Korona Kiadóból kizárt Kuncze Magdolnát illeti. Így azután a hivatalos tankönyvjegyzéken miniszteri segédlettel csak a Korona Nova neve mellett szerepelnek a vitatott tankönyvek. Ebbe a Korona Kiadó nem nyugodott bele, és beterelte a Művelődési Minisztériumot.
Közben augusztus 14-én Kuncze Gábor rendőrsége váratlanul megjelent a Korona Kiadóban (Moraj.), ahol az ügyvezető igazgató tiltakozása ellenére házkutatást tartottak, melynek során pár száz tankönyvet foglaltak le. Mindezt annak ellenére tették, hogy az ügyvezető tájékoztatta a megjelent rendőröket, hogy az ügyben szerzői jogvita van a Korona Nova Kiadóval és Mohácsy Károllyal, a szerzővel. A polgári peres ügyben a bíróság a tárgyalást ez év decemberére tűzte ki. A Gazdasági Versenyhivatal határozata egyébként is kimondja, hogy a Korona Kiadó a Mohácsy-féle tankönyveket jogszerűen kinyomtathatja és forgalmazhatja. A rendőrséget mindez nem érdekelte, sőt 1997. augusztus 26-án a szerzői és szomszédos jogok megsértése vétsége alapos gyanúja miatt a kiadó raktárhelyiségében újabb házkutatást tartott, melynek során több mint 5000 tankönyvet foglaltak le.
A személyi és anyagi érdekeltségen túl különösen megdöbbentő, hogy pont az iskolaidény kezdete előtt több ezer tankönyv került zárolásra. A Korona Kiadó panaszának a Fővárosi Ügyészség helyt adott, és határozatában a sérelmezett intézkedést, valamint a nyomozóhatóság lefoglalást elrendelő határozatát hatályon kívül helyezte. Az indokolás szerint az ügyben nem bűncselekmény, hanem csak szerzői jogi vita állapítható meg.
Kérdezem miniszterelnök úr helyett belügyminiszter úrtól:
A rendőrség sok esetben létszámhiányra hivatkozva nem tudja felderíteni a bűnügyeket. Hogyan lehet az, hogy jelen esetben négy rendőr kétnapi munkáját pazarolták el?
Mi a véleménye az ügyben példátlan rendőri fellépésről?
Személy szerint... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) támogatja a kormánytagok családi vállalkozásait? (Nagy zaj. - Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem