DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! 1997 a mezőgazdaság lerombolásának éve... (Zaj és derültség az MSZP soraiban) a Független Kisgazdapárt megítélése szerint, és hogy önök ezt világosan észleljék és lássák, hadd hivatkozzam olyan adatokra, amelyek vitathatatlanná teszik a Független Kisgazdapárt megállapításának helyességét.
Hiszen elég, ha arra utalok, hogy a kormányzat felelősségét igazolja az 1997-es tb-járulék, az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás, az őstermelői igazolvány és mindazok az intézkedések, amelyek végül is az egész mezőgazdasági lakosság jogos felháborodását, tiltakozását és demonstrációit vonták maguk után. (Szórványos taps a Független Kisgazdapárt soraiban.) Hiszen ezért került sor végül is útlezárásokra, tömeggyűlésekre, a lakosság egyöntetű megmozdulására.
Ezután a kormány meghátrált, és kénytelen volt nagy sebtében összeütni az úgynevezett nemzeti agrárprogramot, amely tulajdonképpen néhány oldalas közhelygyűjtemény volt, és olyan primitív és a mezőgazdasági lakosság méltóságát sértő összeállítás volt, hogy még a hagyományosan baloldali szervezetek is egyoldalúan elutasították azt.
Legyen szabad arra is utalnom, hogy a kormány ezt a bűnlajstromát most a mezőgazdaság és az egész magyar nép elleni jóvátehetetlen bűntettel akarja megkoronázni, mert a földtörvény módosítása a termőföld külföldiek által való megszerezhetőségének biztosítása, mondjuk ki egyenesen és nyíltan: a magyar nép totális kifosztásának programja. (Taps és közbeszólások a Független Kisgazdapárt soraiból: Igaza van!) Márpedig a magyar nép totális kifosztását megengedni nem lehet, az ellen a népet hadba kell szólítani, és innen, erről a helyről felelősségem tudatában jelentem ki, hogy a Független Kisgazdapárt és az általa mozgósítható tömegek nem fogják megengedni, hogy a kormány sunyi szándékkal félrevezesse a magyar lakosságot, és befejezze azt az országrabló folyamatot, amelyet a privatizációval kezdett el és a termőföldek külföldiek részére való átjátszásával akar befejezni. (Taps és közbeszólások a Független Kisgazdapárt soraiból: Úgy van!)
(10.10)
És ha bárki meg meri kérdőjelezi a Független Kisgazdapárt álláspontjának helyességét, akkor én hadd hivatkozzam arra: kérem, minket, a nép jogaiért küzdő kisgazdákat lehet alulműveltnek nevezni, lehet ezért minket sértegetni; de hadd kérdezzem meg: önök szerint az egész magyar nép alulművelt volt az egész történelme folyamán? (Vancsik Zoltán: Nem, csak a kisgazdák!)
Mert akkor hadd idézzek önöknek most a kisgazda állásponttal tökéletesen egyező történelmi dokumentumunkból, II. Endre 1222-ben kiadott Aranybullájából (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), annak XXVI. cikkelyéből, és akkor, amikor most bekiabálnak az MSZP oldaláról (Közbeszólás a kisgazdapárti padsorokból: Le velük!), akkor én kénytelen vagyok felhívni a figyelmüket, hogy miért nem akkor kiabáltak önök a Magyar Köztársaság Országgyűlésében, amikor Horn Gyula és az önök jelenlegi vezetése átjátszotta Magyarországot szovjet érdekeknek, idegen érdekek alá rendelte. (Közbeszólás a kisgazdapárti padsorokból: Úgy van! Igaza van!) Miért nem akkor emelték fel a szavukat, miért az Aranybulla ellen tiltakoznak? (Derültség az MSZP padsoraiban.) Mert igenis, hadd legyen szabad felhívnom az önök figyelmét, hogy az Aranybulla XXVI. cikkelye kimondta: birtokot az országon kívül való embernek ne adjanak. (Dr. Orosz István: Windischgrtz is így került ide!)
És akkor most hadd hivatkozzam egy angol hirdetésre, 1997. júliusi hirdetésről van szó, egész közeli hirdetésről. Oda fogom csatolni a jegyzőkönyvhöz, hogy a jegyzőkönyv bizonyító erejénél fogva a legfőbb ügyész úrnak rendelkezésére álljon ez a dokumentum, hogy eljárást tudjon indítani az ügyben. Mert én vissza fogom kérdezni a legfőbb ügyész urat, mit tett ebben az ügyben.
Önök tagadják, hogy az országot kiárusítják, ugyanakkor ez a dokumentum (Felmutatja.) bizonyítja, hogy 250 hektártól 10 ezer - kérem, nem tévedés, 10 ezer - hektárig (Vancsik Zoltán: Ki adta fel? A Kisgazdapárt?!) terjedő nagyságban olcsó, nagyon mérsékelt árú, kiváló magyar földeket ajánlanak eladásra. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) És kérem, ezért - mondjuk ki nyíltan, egyenesen - nemcsak a kormány, hanem az MSZP-SZDSZ frakció is felelős, mert nekem három olyan előterjesztett indítványomat utasították el önök, amelyekben azt javasoltam: mérjék fel, hogy az ország egész területén milyen földterületek vannak külföldiek használatában vagy rendelkezésében. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)
(Emelt hangon:) Miért utasították el önök ezt az indítványt, ha önöknek tisztességes a szándéka? Önöknek sunyi a szándéka! (Közbeszólások a kisgazdapárti padsorokból: Így van!) Azért utasították el, mert egy szájból akarnak hideget és meleget fújni, ahogy azt Horn Gyula tette! (Folyamatos zaj az MSZP padsoraiban.) Egyszer a Varsói Szerződést dicsőíteni, utána azt mondani, hogy ő a NATO-t akarja, ugyanakkor olyan indítványt terjeszteni elő, hogy eleve megakadályozza ennek az országnak az euro-atlanti integrációját. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.)
No, kérem, a Független Kisgazdapárt nem fog asszisztálni ehhez a nemzetáruló politikához! A Független Kisgazdapárt a kormány bűnlajstromát az ország elé tárja, és nem hajlandó megengedni, hogy a termőföldeket a külföldieknek átjátsszák! És ha önök valóban nem akarnák megengedni, hogy a külföldiek javára átjátsszák a termőföldeket, akkor felteszem a kérdést: hány ügyben indítottak önök eljárást külföldiek ellen? (Taps a kisgazdapárti padsorokban.) Milyen mennyiségben és kiktől koboztak el önök földeket bűncselekmények miatt? Kérdezem én önöktől: nem ismerik a polgári törvénykönyvet? Nem ismerik a semmis szerződések fogalmát? Miért nem alkalmazták a semmis szerződések következményeit? - kérdezem én. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Jaj istenem! - Vancsik Zoltán: Van egy zsebszerződésed, Jóska?)
És nehogy bármiféle félreértés legyen közöttünk, és azért is, hogy a külföldiek, akik földtulajdont szereznek, valóban tudják, hogy a szerzésük mint törvénybe ütköző, semmis (Dr. Orbán Viktor, az asztalt kopogtatva: Bizony!), és nehogy a jóhiszeműségükre hivatkozhassanak, ismertetem önökkel a Független Kisgazdapárt kibővített frakciójának az állásfoglalását, amelynek a lényege az, hogy mi nemcsak megvédjük a magyar földet, és megakadályozzuk a termőföld külföldi tulajdonba kerülését... (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), hanem ha mégis lenne olyan külföldi, aki kijátszva a mi rendelkezéseinket, a magyar földből bármennyit megszerezne (Vancsik Zoltán: Patakvér legyen! - Derültség az MSZP padsoraiban.), akkor mi ezeket a földeket a választási győzelmünk esetén visszavesszük (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Húú!), mert ezek semmis szerződések. És tessék tudomásul venni, hogy ebben az esetben a belföldi cinkostárs ellen fogunk eljárást indítani, mert az az álláspontunk, hogy a magyar földet meg kell védenünk, mert ez az ország megélhetésének a biztosítéka. (Taps a kisgazdapárti padsorokban. - Közbeszólások a kormánypárti padsorokban.)
És kérem, azért, hogy önök világosan lássák, milyen elkövetési magatartás értékelhető az önök oldalán, hadd hivatkozzam rá, voltak ebben az országban már MSZP-gondolkodású emberek, akik a magyar földet Erdély vonatkozásában ugyanúgy játszották át külföldieknek, ahogy önök most meg akarják ezt ismételni a megmaradt csonka Magyarország termőföldjei tekintetében. (Dr. Géczi József Alajos: Ez baromság!) Erdélyt így játszották át idegeneknek... (Vancsik Zoltán: Csak a Rózsadomb maradt meg nekünk! - Derültség az MSZP padsoraiban.), de még egyszer a történelem megismétlődni nem fog!
Mi nem fogjuk eltűrni az önök tisztességtelen, sunyi magatartását (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), mert aki elolvassa az önök által kezdeményezett népszavazás szövegét, az világosan láthatja, hogy milyen módon akarják becsapni a magyar népet. Hiszen - már megbocsássanak! - erre a kérdésre egyszerűen nem lehet jó választ adni. Ha nemet mond a választópolgár, az is rossz, ha igent mond, az is rossz, tehát önök nemcsak a termőfölddel kapcsolatos jogi álláspontot akarják ilyen módon kijátszani, hanem eleve egy olyan helyzetet akarnak teremteni, hogy vegyék el az állampolgárok kedvét a népszavazáson való részvételtől, hogy ezzel megbuktassák euro-atlanti integrációs törekvéseinket is (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Francz Rezső: Zagyvaság!), mert ilyen módon lehet a legrafináltabban, mást mondva, mást gondolva, mást cselekedve elérni egy nemkívánatos eredményt.
És kérem, kérdezem én: vajon, ha az önök szándéka tisztességes lett volna, akkor hogyan lehet, hogy mindhárom ügyet, tehát a földügyet, az európai uniós csatlakozás ügyét, a NATO-csatlakozás ügyét szakmailag ilyen dilettáns módon terjesszék elő? (Közbeszólás a kormánypárti padsoraiból: A Fidesz kérte!) Hiszen nem ismeretes a kiinduló helyzet, nem tudják felmérni a kiindulópontot. Ennek következtében nem tudják felmérni a következményeket a földügyben, mert azt sem tudják megmondani, hogy jelenleg a külföldiek használatában milyen nagyságú földek vannak, hiszen az én indítványomat elutasították.
A másik: nincs földnyilvántartás. Miért nincs? - kérdem. Két ok miatt nincs. (Francz Rezső: Szétvertétek!) Egyrészt hogy a külföldi szerzőket ilyen módon védjék, mert önök játszották át ezeket a földeket, hiszen az önök rendelkezése alatt álltak az állami vállalatok, a szövetkezetek hatalmas földterületei. (Francz Rezső: Kisgazda miniszterek voltak!) És miután nincs földnyilvántartás, ráadásul az önök megbízható elvtársai, akik ezer hektáros területeket megkaparintottak tisztességtelenül, most a névtelenség homálya mögé tudnak elbújni. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.)
(10.20)
De mi tudjuk, hogy a köztársasági elnök úr volt közvetlen környezetéből és a miniszterelnök úr környezetéből kik szereztek hatalmas földterületeket. (Mészáros Béla: Zsíros Géza! - Zaj a kormánypártok padsoraiban.) Ezért nincs földnyilvántartás, ezért nincs olyan megbízható telekkönyv, földhivatali nyilvántartás, amelyre építeni lehetne!
Nem tudják, hogy a földtörvény módosítása mennyivel növelné a föld iránti keresletet? A miniszter úr miért nem számolt be erről az adatról? Hogyan lehet előterjeszteni így az ország legfontosabb törvényének módosítását, hogy egyáltalán semmiféle adatszerűséggel nincs alátámasztva?! Nem tudják, hogy rendezné át a birtokviszonyokat a most beterjesztett földtörvény-módosítás, ha az önök szavazógépezete azt elfogadná? Vajon a cselédsors milyen szintig fog Magyarországon visszajönni? Vajon kiszámolták-e előre, és kiszámolták-e annak olyan következményeit, hogy bizony lesznek térségek, ahol még a cselédsors sem elérhető, mert még abból is kirekesztik?
Kérem, nézzék meg Nagyatádi Szabó István szülőkörnyezetének helyzetét! Ott van Görgeteg például. Az egész falut körülkerítették a külföldi szerzők (Francz Rezső: Kárpótlási földeket vettek!), és önök nem léptek ellene, nem tettek semmit ez ellen. Vagy, ugye, hallgattam én itt Kertész SZDSZ-es képviselő úrnak a nyilatkozatát. De kérdezem, hogy igen tisztelt képviselőtársam miért nem azzal kezdte a felszólalását, hogy az ő frakciója, a szabaddemokraták frakciója az 1995-ös költségvetésnél 7 milliárd forintot kívánt elvenni a mezőgazdaságtól, hogy odaadja Budapestnek?! (Kertész Zoltán: Nem az SZDSZ-frakció akarta, egy képviselő javasolta! - Gyimóthy Géza: Így van! - Taps az FKGP padsoraiban.) Én természetesen nem Budapest ellen szólok, de azért tessék már összehasonlítani: Budapestnek csak a metrószárny építésére adnak 100 milliárdot - és mit kap a magyar mezőgazdaság?! (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból.) És nézzék meg, hogy vajon hogyan lehet előterjeszteni úgy egy földtörvény-módosítást, hogy nem tudják, a mezőgazdaság termelésének leépítése és a föld alacsony ára között mi a valóságos összefüggés. És beszélnek itt arról, hogy önök valós árakat akarnak elérni! Hát kérem, jelenleg a magyar termőföldeket úgy tudják megvenni, hogy például Ausztriában egy hektár föld eladásából 100 hektárt tudnak Magyarországon vásárolni! (Vancsik Zoltán: Ki adja el? Nem az állam adja el!)
Teljesen irreális viszonyok alakultak ki a kommunizmus negyven éve miatt, azért, mert a földtulajdon nem volt szabad forgalom tárgya. Ebben a helyzetben lehetővé tenni a külföldiek földtulajdonszerzését...! Mert az, hogy önök szóban azt mondják, hogy nem akarjuk, de a gyakorlatban mégiscsak ezt segítik elő, egyértelműen a magyar gazdaság tönkretételét jelenti. Nem tudják, hogy a mezőgazdaságból elüldözöttek hol kereshetik meg a kenyerüket! Tessék megmondani, ha itt modern külföldi nagyüzemi gazdaságok lesznek... Mert azzal, kérem, hogy a földtörvény módosításával el kívánják érni, hogy a gazdasági társaságok és a szövetkezetek korlátozás nélkül vehessenek, szerezhessenek földtulajdont... (Francz Rezső: Szó nincs erről!) A gazdasági társaságok gyakorlatilag, ugye, minden korlát nélkül szerezhetnek földtulajdont... (Szabados Tamás: Olvasd már el! - Vancsik Zoltán: El kell olvasni a törvényjavaslatot!), mert a szövetkezetek átalakulnak gazdasági társaságokká, két-három személy minden további nélkül tud alakítani egy gazdasági társaságot, és ott már a tulajdoni hányad a döntő, nem személyenként van a döntési jogosultság, hanem a tulajdoni aránynak megfelelően. Olyan földterületet birtokolnak mögötte, amilyet csak akarnak, mert a névtelenség homályába tudnak elbújni.
Tehát egyértelmű, hogy ebben az esetben fel kellett volna mérni például, hogy hány szövetkezetnek van pénze földfelvásárlásra. Mert önök arra hivatkoznak, hogy a szövetkezeteket miért fosztják meg a földvásárlás lehetőségétől. Én, ugye, most arra hivatkozhatnék - azért, kérem, mert egyetlenegy jogállamban ez nem szokás, de most tekintsünk el ettől az érvtől -, tessék megmondani, hány szövetkezetnek van pénze arra, hogy vásároljanak földet! Nincs pénzük, hanem ténylegesen a gazdasági társaságok, a monopolhelyzetben lévők azok, akik ezt a jogot megszerezhetik. Nincs felmérés az Európai Unió gyakorlatáról, nem adtak tájékoztatást, mi lesz a semmis szerződésekkel!
(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke foglalja el.)
A Független Kisgazdapárt nevében a leghatározottabban kijelentem: ez a párt a létrejötte óta mindig a magyar nép mellett és a magyar föld mellett kitartott (Gyimóthy Géza: Úgy van!), kiállt, mert a magyar föld nemcsak egy megismételhetetlen egyszeri érték, hanem a magyar földön lakók, a földet művelők jelentik a nemzetmegtartó erőt. Ha ehhez bárki hozzányúlhat, vége a magyar földnek, vége Magyarországnak, és ezt semmilyen szép szavakkal nem lehet semmivé tenni! A Független Kisgazdapárt teljes erejével meg fogja akadályozni a magyar föld kiárusítását, és ha önök úgy gondolják, hogy Erdély sorsát meg akarják ismételni, akkor figyelmeztetem önöket, ne dőljenek be a nagykanizsai választási eredményeknek (Moraj a bal oldalon.), mert a magyar nép föl fog támadni, megvédi jussát, megvédi jogait!
Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon. - Szabados Tamás: Most már higgadj le és figyelj! - Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Kezeltesd magad!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem