KAPRONCZI MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az utóbbi napokban egyes felelős politikai személyiségek szájából származó megdöbbentő kijelentések borzolják a politikai közvéleményt. A sort az FKGP elnökének kommunista kínai útja nyitotta meg, amelynek sajátos eredményeiről a különböző médiákból értesülhettünk.
Magyar állampolgárok megdöbbenve hallgathatták, hogy a néhány évvel ezelőtti, a pártelnök által meghirdetett Csepel-szigeti, a kommunista fennhatóság elől menekülő hongkongi kínai után a Kisgazdapárt programjában most a fiatalok által közkedvelt hajógyári szigetből vörös-kínai település létrehozását tartaná jónak. Látni vélem lelki szemeimmel a hajógyári sziget bejárójánál elhelyezett vörös csillagot, a kínai vörös hadsereg katonáitól védett sorompót, és esténként a kíváncsi tévénéző átkapcsolhat a vörös kínai tévécsatornára, amely egész Budapesten vehető lesz majd, és értesülhet a helyi kínai kommunista párt főtitkárának döntéseiről.
Ezen a gyermeteg, utópisztikus képen még lehet esetleg mosolyogni is, de azon már nem, hogy a magyar alkotmányt és a nemzetközi egyezményeket súlyosan sértő politikai programtervezetről hírt adott a Népszabadság, amely szerint az FKGP programjába veszi azt, hogy hatalomra jutása esetén a Kínai Népköztársasághoz hasonlóan minden termőföldet állami tulajdonba vesz, és azt a mezőgazdasági termelők részére bérbe adja. Súlyosan alkotmányellenesek ezek a tervek, amelyek sértik a párttörvényt is, amely kimondja, hogy Magyarországon a pártok alkotmányellenes tevékenységet nem fejthetnek ki.
Csak reménykedni merek abban, hogy a magyar alkotmányos rendet védő demokratikus intézmények felfigyelnek ezekre a jelenségekre, és megteszik a szükséges intézkedéseket a társadalom tájékoztatása mellett a demokrácia és az alkotmány védelmében.
Az FKGP elnökén sajnos túltett a miniszterelnök úr - akinek lényegesen nagyobb felelősségét, azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom - a minap a Nap TV-ben tett kijelentésével, amely szerint ő a szövetkezeti mozgalomban látja a magyar mezőgazdaság fejlődésének jövőjét. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a szocialista mezőgazdasággal a kapitalizmus teljes felépítéséért. Vajon a miniszterelnök úr gondolt-e arra, amikor ezt a felelőtlen kijelentést tette, hogy ezzel hány millió kistermelőnek juttatta eszébe az ötvenes és hatvanas évekbeli erőszakos tsz-szervezési módszereket? Mekkora félelmet keltett ezekben az emberekben? Vagy talán ez volt a célja? Vagy talán csak elszólta magát a miniszterelnök úr, és így érthetővé válik az, ami az utóbbi években az állam által a kötelező piacsemlegesség helyett a kistermelők ellen sorozatosan hozott intézkedéseket indokolja; például az állami támogatások egyenlőtlen elosztását a két szektor között, a diszkriminatív földtörvény-módosítást, az agyonbonyolított és nagyrészt a szövetkezeti szektorra adaptált pályázati rendszeri támogatásokat, az értékesítési árak és exporttámogatások egyenlőtlen elosztását és a félig-meddig visszavont őstermelői adódézsma-rendszert.
Egyenesen megdöbbentő az, hogy nemcsak a miniszterelnök, hanem a mezőgazdasági tárca politikai államtitkára a közszolgálati tévé egyenes adásában a véleményét elmondó állampolgárnak adott válaszában azt hangsúlyozza, hogy aki nem ért egyet a tévedhetetlen kormánypolitikával, az Magyarországot a balkáni ingoványba tolja.
Sajnos ezek a szélsőséges kijelentések csak kiragadott példák. Több felelősséget és több tisztességet szeretnék kérni azon politikai és közéleti vezetőktől, akik ilyen, a közvéleményt igen erősen sokkoló kijelentésekre ragadtatják magukat. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem