DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Ha gyengébb a termés, akkor is szomorú a paraszt, ha jó a termés, akkor is. Most ez utóbbi van: egy picit talán egyik szemünk sír, a másik nevet, mert a termés, az a 4,2 tonnás hektáronkénti átlag, a termelőnek egy nagyon szép és az időjárásnak is megfelelő bevételi lehetőséget jelenthet.
A minőséggel azonban komoly problémák vannak. Ebben az országban jelen pillanatban 5,3 millió tonna búza az, amelynek értékesítéséről és felhasználásáról gondoskodni kell. A kormány által meghirdetett irányárak a minőségi malmi I-es étkezési búzára vonatkozóan működnek, és a tőzsdei ár is ennek függvényében viszonylag jó, 24-26 ezer forint között mozog. Azonban a betakarított mennyiség jó része a takarmányminőséget éri csak el, amelynek 15-16 ezer forint közötti tőzsdei áráról lehet most nyilatkozni, és ez valóban - ahogy ön is említette - a termelési költségeket alig fedezi, illetve egyes esetekben veszteséget is jelenthet.
Két dologra hívnám fel a figyelmet. Az egyik: a kormány kidolgozta a tárolási támogatást, amelyet nemcsak az étkezési búzára ad meg, hanem a következő héttől kezdődően az úgynevezett eurobúzára, amelynek alacsonyabb paraméterei vannak, valamint a takarmánybúzára is 40 százalékos kamattámogatást biztosít, betárolás esetén. Ez azonban a gondokat még nem oldja meg.
Arra is nagy figyelmet kellene hogy fordítsanak, elsősorban az érdekképviseletek és maguk a gazdák is, hogy amikor átadják búzájukat, akkor megfelelő minőségtanúsítványt kérjenek el. Az utóbbi két hétben engem számos gazda keresett meg azzal, hogy ő átadta terményét, adtak neki egy mázsajegyet, amelyen semmiféle minőségi mutató nem szerepel, és beígértek neki 21-22 ezer forintot tonnánként - ő ennek örült. Most, amikor megy, hogy akkor szeretné a pénzét is látni, 16-17 ezer forintról tárgyalnak vele, mondván, hogy bevizsgálták, és a minőség bizony nem hozta azokat a követelményeket, amelyek az étkezési búzának megfelelő szintet jelenthetnék.
Nagyon szépen kérek mindenkit, figyeljenek oda a minőségi átadásnál, ne fogadjanak el mázsajegyet. Ha forintális ajánlat van, akkor azt szerződésben rögzítsék, vagy búzájukból ellenmintát kérjenek, amely később tanúsíthatja, hogy az valóban milyen minőségnek is felelt meg.
Ami a jelenlegi tőzsdeárakat illeti: az eurobúzánál - amint említettem, ez a malmi I-esnél gyengébb minőség - ez most, augusztusi, illetve szeptemberi kötésekben 25 400 forintot jelentett, a következő évi, '98-as kötések 26 ezer és 27 ezer forintot mutatnak, az étkezési búzánál '97 decemberére 28 ezer forint, és '98 januárjára 28 270 forintot mutat. A takarmánybúza 16 100 és 18 000 forint között mozog.
Ha a kukorica is betakarításra kerül, akkor már látható, hogy a terméskilátások figyelembevételével a tárolókapacitás is bizony kevésnek bizonyulhat. Ezért a kormány nagy figyelmet fordít arra, hogy az országból azt az exportálható mennyiséget, amelyet megfelelő piaci viszonyok között el tudunk adni, akár egy intervenciós támogatással is elő tudja majd segíteni. Egyet már most jelzek: exporttámogatásra nem kerülhet sor. Tehát az a rendszer, amely itt 1995-ben - ezt ugyanis az ellenzék hozta fel - hallatlan pénzeket vitt el a kereskedelmi körök felé, nem működhet.
Tehát egy piaci intervenciós beavatkozás is csak azt jelentheti, hogy a termelők egy bizonyos ár megfizetése esetén juthatnak olyan támogatáshoz, amely a kiszállítási költségeket, illetve a tárolás további költségeit fedezheti részben vagy egészben. Ezt meg fogjuk vizsgálni. Nyilvánvalóan ezzel foglalkoznunk kell. De ezt egyedül a kormány nem tudja megoldani. Tehát a piaci szereplőknek együttesen kell fellépniük, mind a gazdaköröknek, mind a MOSZ-nak, mind az agrárkamarának és természetesen nem utolsósorban a terméktanácsnak, amely terméktanács a gabona piacszabályozására már egy tervezetet elkészített.
Nagyon szeretném, ha ez a piacszabályozási modell úgy működne, hogy maga a terméktanács is képez egy bizonyos kockázati alapot, amelyhez az állam hozzáteszi a saját erőforrásait, és ezen a termékpályán az intervenciós beavatkozás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a termés, illetve a piac viszonylatában működőképessé válhat.
Köszönöm szépen, és elnézést, hogy túlléptem a rendelkezésemre álló időt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem