HORN GYULA

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt köszönöm a tisztelt frakcióvezető urak alapvetően konstruktív hozzáállását. Annál is inkább, mert azt hiszem, hogy ennek a lényege, ami itt elhangzott, megfelelő alapot biztosít a sikeres tárgyalások lefolytatásához.
Nos, az, hogy ki miért felelős, vagy ki nem az, hölgyeim és uraim, a Magyar Szocialista Párt nevében azt tudom mondani: mi vállaljuk, ha valaki azzal akar foglalkozni, hogy 1989 októbere és 1997 szeptembere között a döntés megszületéséig hogyan viszonyultunk ehhez a témához - milyen megnyilatkozásokat tettünk, mit javasoltunk és így tovább. Tehát vállaljuk ezt - annak tudatában, hogy az égvilágon semmi értelme ezzel foglalkozni. Készülve tegnap és tegnapelőtt is, újságkivágatok ilyen vastag tömege (Mutatja.) - még idei megnyilatkozások idézetei is benne vannak - mutatja, hogy nagyon sok minden hangzott el 1988-89-től a parlamenten kívül és itt, az Országgyűlésben, amelyek abszolút tévesnek bizonyultak, hölgyeim és uraim! Ha most ebbe belemegyünk, mi értelme van? Egy tény: nagyon sokan megpróbálták a közvéleményt az egész ügy kapcsán félrevezetni. Nincs értelme vele foglalkozni. Ez csak a Magyar Köztársaság pozícióját gyengíti.
Torgyán József képviselőtársamnak két dolgot szeretnék mondani a megítélésem szerint rendkívül destruktív felszólalására.
Az egyik: 1992-ben Torgyán József képviselő úr kilencfős csapata megszavazta azt az előterjesztést, amely a szerződés felmondásához adott felhatalmazást az akkori kormánynak. (Dr. Torgyán József: Nem igaz! Itt van, elhoztam!) Elő lehet venni a megnyilatkozásokat és így tovább.
A másik: most is, pénteken is kijelentette Torgyán József képviselő úr, hogy a Független Kisgazdapárt nem vállalja semmiért sem a felelősséget.
Hangsúlyozni szeretném: ezzel teljesen egyetértek, vagyis hogy a jövőben se vállalja semmiért sem a felelősséget. (Derültség. - Taps a kormánypártok padsoraiban.) Ezzel is egyetértek.
De azt azért a magyar közvélemény számára megnyugtatónak tartanám, ha ebben az Országgyűlésben nem hangzanának el olyan kijelentések, hogy a magyar oktatás, az egészségügy leépült és hasonlók. Ez sem a Kisgazdapártnak, sem egyáltalán az országnak, sem senkinek nem segít.
A másik: képviselő úr, semmiféle olyan megnyilatkozás, olyan cikk vagy kommentár nem volt a nemzetközi sajtóban, amely elmarasztalta, kritizálta volna a magyar tárgyalódelegációnk magatartását! Ilyesmiről nem tudok, ilyen nem jelent meg! Azt tudni kell, látni kell, hogy a magyar delegáció felhatalmazás alapján tárgyalt, olyan felhatalmazás alapján, amely a mandátumban volt, amelyre a kormány felhatalmazta. Tehát egyszerűen nem igaz az, amit a képviselő úr állít, hogy nem képviselték megfelelően a delegáció tagjai a Magyar Köztársaság álláspontját.
Én ezt a döntést természetesen a Magyar Köztársaság számára nem tekintem sikernek, és nem is mondtam ilyet a felszólalásomban, a bevezetőmben. Ugyanakkor azonban nem tekintem kudarcnak sem. Tehát olyannak tekintem, amelyet figyelembe lehet venni, amely alapján tárgyalni lehet, és lehet érvényesíteni az érdekeinket. Éppen ezért kérek még egyszer mindenkit, hogy ezzel foglalkozzon, ennek lehetőségével, ennek elősegítésével, és ne pedig azzal, hogy most hogyan és miként minősítjük a különböző megnyilatkozásokat és eseményeket.
Ami a hatpárti megállapodással függ össze: az MDF tisztelt képviselőcsoportja vezetőjének felhívnám a figyelmét, hogy nem ebben állapodtunk meg pénteken, Demeter úr! Abban állapodtunk meg pénteken, hogy a hat parlamenti párt egy-egy képviselőt delegál (Demeter Ervin egyetértőleg bólint.) - nem szakértőt, hanem parlamenti képviselőt - az ad hoc bizottságba, amely haladéktalanul megkezdi a munkáját. Nagyon remélem, hogy ez ma megtörtént: a delegálás és a munka megkezdése.
A másik: a kormányzat tárgyal a kormánnyal, tehát a magyar kormány a szlovák kormánnyal. Azt is tisztáztuk pénteken, hogy ez nem lehet pártdelegáció; mert én szívesen átadom bármelyik ellenzéki pártnak, ha vállalja is a felelősséget a tárgyalások sikeréért - de a dolgok nem így működnek. Államközi ügyekről van szó, és államközi kapcsolatokban a kormányok képviselik a saját országukat. Ez ábécé! - már elnézést, hogy ilyeneket kell mondanom... (Derültség.) Talán nem ártana néha elgondolkozni ezeken a dolgokon. Ugyanakkor kifejeztük a teljes készségünket abban, hogy a tárgyalódelegáció az egyes parlamenti pártok szakértői csoportjaival folyamatos konzultációt tart. Ebben állapodtunk meg pénteken. Nagyon kérem, hogy ezt ne borítsuk fel!
A tisztelt Fidesznek is a figyelmébe ajánlom, hogy lerendezett - én legalábbis úgy értelmeztem -, megállapodott ügyről van szó, amikor a delegáció összetételét vitattuk. Ugyanakkor a Fidesznek vannak olyan szakértői - remélem, nem olyanok, akik korábban megnyilatkoztak, hanem olyan szakértői -, akik összetetten, objektíven tudják az egész kérdést kezelni, az csak hasznára fog válni a dolognak; és én minden párt képviselőjétől ezt kérem.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a vitát, a javaslatokat, az álláspontokat. De hangsúlyozni szeretném, hogy az előbbiekben fogalmazottak szerint fog eljárni a kormány, és reménykedem, bízom az önök támogatásában.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem