DR. VARGA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kormánypárti körökben nagy felzúdulást keltett az az 1997. június 12-én megfogalmazott ellenzéki nyilatkozat, mely szerint: "A magyar kormány alkotmányos törvényeink ellenére idegenszerű és nem nemzeti befolyás alatt áll. Közjogi értelemben tízmillió állampolgár, nem a nemzet kormánya." Lehet-e a nemzet kormányának nevezni azt a politikai erőt, amely a legalapvetőbb sorskérdésünkkel, a népességgel nem foglalkozik egy olyan országban, ahol tragikussá, szinte visszafordíthatatlanná vált a népességfogyás?
1994 és 1997 között 103 ezer fővel csökkent az ország lakossága, s mióta statisztikát vezetnek egyáltalán Magyarországon, soha olyan kevés gyermek nem született, mint 1996-ban. Az év első hét hónapjában 23 ezer fővel csökkent a lakosság száma, s mivel a halálozások száma az idén nagyobb mértékben csökkent az élve születések számánál, a természetes fogyás januártól júliusig 1300 fővel volt kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.
Az előrejelzések szerint 2010-ben 2 és félmillióan (Sic!), 2020-ban 8 millió 800 ezren, 2040-ben csak 7 millió 200 ezren leszünk. Ilyen tragikus helyzetben felvetődik a kérdés: a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági stabilizációt hogyan lehet megteremteni demográfiai egyensúly nélkül?
Képviselőtársaim előtt is ismeretes, hogy 1912-ben az Osztrák-Magyar Monarchiában folyósították először a családi pótlékot az állami alkalmazottaknak, s ettől az évtől az volt a politikai szándék, hogy a családi pótlék emelésén, a lakásépítések segítésén - gondolok itt az ONCSA-házakra és -kölcsönökre - a gyermekgondozási díjig sokféle módon segítsük a gyermek vállalását. E következetesnek mondható intézkedési sor tört meg a Bokros-csomaggal, mely példátlan támadást indított a gyermekek és a családok ellen. Ez az intézkedéscsomag megszüntette a gyedet, jövedelemhatárhoz kötötte a családi pótlékot, a gyest, a gyermekgondozási támogatást, ellehetetlenítette a lakástámogatási rendszert, és megszüntette a gyermekek után járó adókedvezményt.
A szociálliberális kormány legnagyobb bűne az, hogy a társadalmat az egyének hadszínterévé tette, az egyén elsőbbségét, a fogyasztás boldogító voltát hirdetve, kibékíthetetlen ellentétet keltve az emberi értékek, a család szentségét hangoztató polgárok és a kőfalak mögé húzódó, testőreik és emberevő kutyáik védelmében élő elit között. Ahogyan Kis Gyula képviselőtársam megfogalmazta, a kormányzat és a liberális nézeteket hangoztatók által favorizált gyermek nélküli család nem más, mint szexuális és gazdasági munkaközösség. Ezt a cinizmust a Népjóléti Minisztérium azzal tetézte egy állásfoglalásában, hogy nincs összefüggés a népesedéspolitika és a szociálpolitika között. Hiába figyelmeztetett Kovács Zoltán történeti demográfusunk 1970-ben és legújabb tanulmányában is, hiába Fekete Gyula szívbemarkoló írásai, hiába a katolikus egyház körlevele, e nemzeti sorskérdésünkkel komolyan senki nem foglalkozik, sőt a vészharangot kongatókat a kormány által támogatott sajtóorgánumok igyekeznek lejáratni és bagatellizálni.
A Magyar Demokrata Fórum programjának alaptétele a rend, a biztonság és a gyarapodás. Ennek megvalósításához elengedhetetlen - már az új költségvetésben is - az adókedvezmények visszaállítása, a családi adózás bevezetése. A gyermekes családok támogatási rendszerének továbbfejlesztésében arra kell törekedni, hogy a családi támogatások a teljes gyermeknevelési ciklust átfogják és segítsék.
Egy megfelelő népesedéspolitika kidolgozása és megvalósítása jövőnk szempontjából döntő. Elöregedő társadalmunk negatív jelenségei kiáltanak, egyre kevesebb tanárra, orvosra, kórházra van szükség. Lehetetlen, tisztelt Országgyűlés, az az állapot, hogy a társadalombiztosítás költségvetésében ma egyetlen fillér sincs az egészségmegelőzésre!
Képviselőtársaim! Nem oly régen emlékeztünk meg Tamási Áron születésének századik évfordulójáról. Engedjék meg, hogy befejezésül őt idézzem: "Bizony nem egyedül valók vagyunk, hanem valamiféle szerves egységhez tartozunk, egy családhoz, melynek a nyelvén szólunk. Ennek a családnak országföldje van, s ha kevesebb is, mint a nagy bűnök előtt, annál édesebb ez a föld. Irodalma van, mely nyelvi társtalanságában a mesék pazar színeiben lüktet. Halottai vannak, akiknek neve nem számadat, hanem csillagok a föld alatti égen. Történelme van, mely ha gyakran szerencsétlen is volt, de hősi és önzetlenségében költő tollára méltó. Élő népe van, mely munkával és az erkölcsi érzék örökségével keresi a boldogulás útját, és álmai vannak, melyek nem a zsiványoké, hanem a jövendőé."
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem