DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök Úr! Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt együttes ülésén vitatta meg a hágai per következtében előállott helyzetet, és arra az egyhangú megállapításra jutottunk, hogy a hágai ítélet részben méltánytalan, részben igazságtalan Magyarország számára. Miután azonban a felek korábban már alávetették magukat a hágai bíróság által meghozandó ítélet hatályának, ezért természetszerűleg a Független Kisgazdapárt sem kívánja vitatni a jogállami megoldást, tehát az ítéletnek megfelelő eljárást. Ezért a Független Kisgazdapárt delegátust küldött a hatpárti konzultatív tanácsba, de hangsúlyozza álláspontját, miszerint amellett, hogy törekedni kell a hágai ítéletnek megfelelő eljárásra, szükség van a károk felmérésére és a felelősség megállapítására is.
Miért állítjuk ezt? A bős-nagymarosi beruházás eddig is óriási összegeket emésztett fel, több száz milliárd forintba került akkor, amikor a magyar gazdaságban óriási a forráshiány. Éppen a forráshiányra hivatkozva a kormány nem biztosít pénzt a közlekedés megújítására, alig épülnek lakások, leépítették az egészségügyet és az oktatást, áldozatok meghozatalára és nélkülözésre kényszerítik a magyar lakosságot.
A bős-nagymarosi beruházás ráadásul valóságos zsákutca Magyarország számára. A hatalmas összegek elköltéséből semmi haszon, csak kár származott: a vízzel való rendelkezés elvesztése, az öreg Duna elmocsarasítása, a világ egyik legnagyobb ivóvízkészletének veszélyeztetése, a Duna elterelése és ezzel Magyarország területének újabb megcsonkítása, a Csallóközben egy tömbben élő magyarok környezetének veszélyeztetése, földjeinek elvétele. És még nincs vége a rémálomnak: további tízmilliárdok elköltésére kényszerülhetünk, de az eredeti állapothoz sem tudunk ezzel visszajutni.
Ez a helyzet súlyos hibákból, rossz döntésekből, gondatlanságból, dilettantizmusból, tájékozatlanságból, sőt az ország érdekeinek hiányzó képviseletéből következik, amit bűn lenne megismételni. A bős-nagymarosi károk feltárása - amit még nem összegeztek, tehát nemcsak a múlt, hanem a jövő szempontjából is elkerülhetetlen -, a szerep és személyes felelősség megismerése pedig azért fontos, mert a magyar érdekek hatékony képviseletét nem szabad arra bízni, aki felelős e beruházás tragikus fordulataiért, az ország kényszerpályára juttatásáért - százmilliárdok elherdálásáért felelős, igen tisztelt miniszterelnök úr! (Taps a Kisgazdapárt soraiból.)
Ezért tehát a Független Kisgazdapárt nevében én a mai napon beadtam egy országgyűlési határozati javaslatot a bős-nagymarosi vízi erőmű építésével kapcsolatos anyagi károk feltárása, a személyes felelősség megállapítása tárgyában.
Akkor, amikor én arra hivatkozom, hogy nem volt megfelelő a képviseletünk Hágában, hadd utaljak a miniszterelnök úr megállapításaival ellentétben arra, hogy a világsajtó úgy ítélte meg a tárgyalásokat: azon egy jól képzett szlovák küldöttség vett részt és egy outsider magyar küldöttség. (Moraj.)
(15.30)
Ha megvizsgáljuk a tényeket, például az ítéletet, akkor kérdezem én: ha a nemzetközi sajtó tévedett volna, akkor miként lenne lehetséges az az ítéleti megállapítás, hogy a rendelkezésre álló adatok hiányosak voltak?! Vagy utalhatnék Szénási doktorra, a magyar küldöttség vezetőjének A hétben elhangzott nyilatkozatára, aki arra panaszkodott, hogy a bírák nem értették meg őt.
Ezzel szemben miniszterelnök úr most sikerről beszélt, míg az egész ország és az egész világ kudarcot lát. A miniszterelnök úr ezen eljárása azt a kollégánkat juttatja eszembe, aki egykoron a jogi környezetben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy amikor a számára kedvezőtlen ítéletet ismertette a bíró, akkor mindig köhögött és krákogott, és a környezetének, az ügyfelének mondta: győztünk, győztünk. Miniszterelnök úr is azt mondja, hogy győztünk - és mindent elvesztettünk, amit csak el lehet veszíteni.
Tehát a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint nemcsak hogy nem volt kielégítő a magyar fél képviselete, hanem bizony meg kell állapítani, hogy egyenesen káros volt helyenként a képviseletünk, hiszen ha maga a küldöttség vezetője is úgy értékelte a tényeket, hogy a bírák nem értették meg, amit ők mondtak, az egy nagyon elszomorító helyzetet takar.
A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint egyáltalán nem került szóba, illetőleg komolyan szóba az a tény, hogy 1977-ben, a szerződés megkötésekor ennek az országnak nem volt szuverenitása, igen tisztelt miniszterelnök úr. (Taps az FKGP padsoraiból.) Miért nem hangsúlyozták önök nap mint nap, hogy egy idegen katonai megszállás alatt lévő országra kényszerítették rá ezt a szerződést?! Vagy kérdezem én: az ökológiai károk hogy sikkadhattak el ebben az ítéletben? Erre egyetlenegy logikai magyarázat van, igen tisztelt miniszterelnök úr, hogy nem hozták fel kellő súllyal azokat a tényeket, mint ahogy az ítélet is tartalmazza, hogy az adatok hiányosak voltak. Nem volt mire megállapítani az ökológiai károsodást.
Tehát a Független Kisgazdapárt azt mondja: ha egyszer a magyar népnek mindenért kell fizetnie a számlát, akkor hogy lehet az, hogy csak a vezetők bújjanak ki a felelősség alól?! A Független Kisgazdapárt nem fogja abbahagyni a felelősség firtatását, és természetesen az egyik oldalról segít a problémákat megoldani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de a másik oldalról könyörtelenül feltárja a károkozókat és a felelősöket.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem