DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten napirend előtti hozzászólásra kértem szót. S miután az új Házszabály szerint az ellenzéknek már nincs módja viszontreagálni egy-egy, a kormány részéről érkező felszólalásra, nem tudunk más megoldást választani, minthogy egy újabb napirend előtti hozzászólásban visszatérünk a kérdésre. Mégpedig azért térünk vissza a kérdésre, mert az utóbbi időben - mióta az ellenzéknek nincs lehetősége viszontreagálni - sajátos miniszteri válaszok hangzanak el sajátos megközelítésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten hétfőn egy nagyon fontos problémára hívtam fel a figyelmet. Elmondtam, hogy a jövő évi költségvetés vitája előtt felhívom a figyelmüket az ifjúságot érintő, súlyos statisztikai adatokra és azok jelentőségére. Elmondtam, hogy a gyermekszegénység mértékét jelzik a Központi Statisztikai Hivatal adatai, miszerint a három- és többgyermekes családokban negyedannyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a gyerekek, mint amennyire élettanilag minimálisan szükségük lenne; 313 ezer gyerek veszélyeztetett, 385 ezer kiskorú szorul rendszeres nevelési segélyre. Elmondtam, hogy a továbbtanulás egyre több fiatal számára elérhetetlen, miközben a munkanélküliek 40 százalékát már a fiatalok adják. Elmondtam, hogy a 25-29 évesek korosztályában, tisztelt képviselőtársaim, 35 százalékos a munkanélküliség.
Nos, ezek után hallhattuk a népjóléti miniszter úr válaszát. Ma már tényleg azt gondolom, hogy a gyermekvédelmi törvény, amelynek elsődleges célja az volt, hogy minél inkább a családokban nevelkedhessenek a gyerekek, hogy minél kevesebb gyereket szakítsanak el a családjától akár szociális, akár más okból, de ha valakit mégiscsak el kell távolítani a családjától, akkor új családban helyezzék el, hiszen a normális szocializáció egyetlen lehetősége a családban nevelkedés. Nos, ez a törvény ezt a célt szolgálja, de mióta a parlament meghozta ezt a törvényt, azóta minden kérdésben ez a hivatkozási alap, tisztelt képviselőtársaim. Sajátos dolog a családok nehéz anyagi helyzetében egyetlen válaszként az idén meghozott gyermekvédelmi törvényre hivatkozni, tisztelt képviselőtársaim! Még sajátosabb dolog a tanulási nehézségek esetén, a felső fokú tanulmányok és a továbbtanulás nehézségei esetén a gyermekvédelmi törvényre hivatkozni, tisztelt képviselőtársaim! Ennél már csak az a sajátosabb, hogy a nagyon komoly és nagyon súlyos munkanélküliségi statisztikákra miniszter úr sajátos módon azt válaszolja, hogy pont a pályakezdők tekintetében nem olyan tragikusan rossz a helyzet, mert vannak nálunk rosszabb helyzetben lévő országok is, tisztelt képviselőtársaim!
Azt hiszem, hogy a témához méltatlan a ilyen válasz. Ha nincs más, legalább annyit válaszolhatna a miniszter: igen, a kérdés súlyos, és a kormány megvizsgálja az összes lehetőséget, mert tisztelt képviselőtársaim, sokkal többről van szó, mint az ez évi vagy a jövő évi költségvetésről. Hiszen amikor több százezer fiatal se nem tanul, se nem dolgozik, akkor ezeknek a fiataloknak a számára egész életükre kiható következményei vannak ennek. Hiszen ha valaki abba az életmódba nő bele, hogy egyfelől a társadalomnak nincs szüksége rá, másfelől nem szokja meg a rendszeres munkát, és eközben még a képzettsége sem növekedik, az az ember öt vagy tíz év múlva sem számíthat arra, hogy normális munkát fog találni magának.
A kérdés sokkal súlyosabb annál, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim és tisztelt miniszter úr, mint hogy banális, semmitmondó mondatokkal válaszoljanak egy ilyen súlyos társadalmi problémára.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem