DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Amikor Varga István képviselő úr felszólalási szándékát jelezte, azt azzal indokolta, hogy a felszólalás tárgya országos jelentőségű, mert elfogyunk, a felszólalás halaszthatatlan, mert nem lesz kinek felszólalnia. (Zaj.) Nos, ami az ellenzék aktivitását illeti, rövid távon ettől különösképpen nem félek.
Komolyra fordítva a szót: valóban, a népességfogyás - erről kormányzati oldalról is sokszor szóltunk itt a Házban - ad aggodalomra okot, de azért el kell azt is mondani, hogy ez a folyamat Magyarországon több mint tizenöt éve tart. Másodszor el kell azt is mondani, hogy a születésszám csökkenése az európai országok túlnyomó többségére jellemző. Harmadszor azt is el kell mondanunk, hogy ami a termékenységi arányok alakulását illeti, a nemzetközi viszonylatban a közepesnél valamivel alacsonyabb, az európai középmezőnyben foglalunk helyet. Jelenleg tőlünk keletre és nyugatra is találhatók olyan országok, ahol alacsonyabb a gyermekvállalás gyakorisága, mint Magyarországon.
A halálozási viszonyok pedig - ez is hozzátartozik a képhez - az elmúlt négy évben lassan, de fokozatosan javulást mutatnak. Ebben az évben valóban azt lehet mondani, hogy a születéskor várható átlagos élettartam elérte, sőt némileg meghaladta a 70 évet. Ezzel persze nem vagyunk elégedettek, még nagyon sok a tennivalónk.
Mindenesetre ezekkel az információkkal, ezekkel a tényekkel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy árnyaltabb és megfontoltabb elemzésre van szükség a demográfiai helyzetet illetően, nem a vészharangok fékevesztett kongatására, tisztelt képviselő úr.
Az a népesedéspolitika, amely a demográfiai viszonyok kiegyensúlyozását szolgálja, nem szűkíthető le pusztán a terhességvállalást vagy a terhesség kihordását szolgáló, vagy éppen az elkerülhető halálozásokat csökkentő egészségügyi vagy szociális intézkedésekre, bár jóllehet, ezekre nagyon nagy szükség van, és erről is beszéltünk többször politikai vitanapokon a Házban. Ez a népesedéspolitika a kormányzati stratégia egészében és az egyes ágazatok programjaiban formálódik, és ennek része a családok biztonságát szolgáló külpolitikai stabilitás éppen úgy, mint mondjuk, a falvak népességének növelésére irányuló agrárprogram vagy az új munkahelyek létesítésének ösztönzése.
Szeretném biztosítani a tisztelt Országgyűlést, hogy a kormány ezen az úton jár, ilyen széles értelemben fogja fel a népesedéspolitika kérdését, és természetesen a népjóléti tárca keretein belül is megtesszük, ami szükséges és ami lehetséges.
(16.30)
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem