POZSGAI BALÁZS

Teljes szövegű keresés

POZSGAI BALÁZS
POZSGAI BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság még június hó folyamán tárgyalta a benyújtott törvényjavaslatot. Én is jelezni kívánom, hogy ezt megelőzően a bizottság tagjai több esetben - így például Bicskén és Debrecenben is - személyes tapasztalatokat gyűjtöttek a menekültügy megvalósításáról és annak helyzetéről.
Jelezni kívánom azt is, hogy e benyújtott törvényjavaslatot együtt tárgyaltuk a menekültek helyzetére vonatkozó úgynevezett genfi egyezményhez fűzött nyilatkozat visszavonásáról szóló országgyűlési határozattal.
E törvény beterjesztését megelőzően a menedékjogról csupán az alkotmány tartalmazott rendelkezést, de a jogintézmény szabályozási háttere és intézményrendszere teljesen hiányzott. A genfi egyezményhez való csatlakozást követően több, különböző szintű jogszabály lépett hatályba.
Az utóbbi években a környező országokban lezajlott társadalmi események következtében ma a nagyarányban Magyarországra menekülő külföldiek ügyeinek intézése során az ország tapasztalatokat szerzett a menekültekkel kapcsolatos jogi és gyakorlati kérdések megoldásában.
A törvénytervezet és végrehajtási szabályai részletesen szabályozzák a menedékjoggal kapcsolatos eljárási kérdéseket, a menekült, menedékes, befogadott jogállás megállapítását, a különböző támogatásokra, ellátásokra vonatkozó jogosultság kérdéseit. Az eljáró szervek feladatait, hatáskörét, az eljárási garanciák rendszerét a törvénytervezet részletesen szabályozza.
Fontos, hogy Magyarország - mint az EU közeljövőbeni lehetséges tagja - a menedékjoggal kapcsolatos gyakorlatát közelítse az európai gyakorlathoz.
A bizottság úgy foglalt állást, hogy szükséges a szabályozás az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok következetes védelme érdekében. A bizottság két tartózkodással általános vitára ajánlja e törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem