JAKAB RÓBERTNÉ

Teljes szövegű keresés

JAKAB RÓBERTNÉ
JAKAB RÓBERTNÉ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunk is immár majdnem három hónappal ezelőtt, július 2-án tárgyalta az előttünk fekvő tervezetet, amikor is sajnálattal vette tudomásul, hogy csupán ősszel, azaz most szeptemberben kerül napirendre, a plénum elé ez a nagyon fontos tervezet.
Ugyanakkor megelégedéssel konstatáltuk, hogy bár a genfi konvencióhoz való '89-es csatlakozás óta immár nyolc és fél év eltelt, de a kezünkben van az a tervezet, amelyik szabályozza a menekültek, menedékesek, illetve a befogadottak jogállását.
Az emberi jogi bizottság nem csupán azért foglalkozott behatóan ezzel a törvénytervezettel, mert az emberi jogok egyikének sorsáról van szó, hanem azért is - ahogy az az expozéban is elhangzott -, mert nemzetközi egyezményekben foglalt kötelezettségeinknek, illetve alkotmányos kötelezettségének tesz eleget a Ház, amennyiben a törvényt minél előbb elfogadja.
Értékeljük azt a kormányzati - remélhetőleg parlamenti - szándékot, humánus szándékot, mely szerint a valóban veszélyeztetett egyén emberhez méltó oltalmat kell hogy kapjon. Ugyanakkor, bár a bizottság annak idején egyhangúlag támogatta a korlátozás területi feloldását is, mégis hangsúlyozta, hogy azoknak a garanciáknak a törvényben lévő megfogalmazása, amelyek megakadályozzák, hogy az ország valamiféle depóvá válhasson, feltétlenül fontos és igen szükséges dolog.
Mi, az emberi jogi bizottság tagjai, akik nem egyszer - ugyanúgy, mint ahogyan az előttem szóló képviselőtársam hangsúlyozta - látogattunk, néztünk meg menekülttáborokat, nem egyszer foglalkoztunk menekültügyi, emberi jogi jelentésekkel, nem utolsósorban az ENSZ menekültügyi főbiztosának jelentéseivel, NGO-kat hallgattunk meg, kérjük a tisztelt Házat, minél előbb emelje törvényerejűvé az előttünk fekvő tervezetet.
(9.20)
Szavazataink is ezt a szándékot bizonyítják. Kivétel nélkül mindenki igennel szavazott a törvénytervezet általános vitára való alkalmasságáról. Kérem a Házat, minél előbb fogadjuk el a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps minden oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem