POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Előre is jelzem, hogy hozzászólásom a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportjának egy bejelentéséről szól, ám a helyzetből adódóan érinti a népszavazási kezdeményezést; négy-öt mondat erejéig foglalkozik a földtulajdon kérdésével, sőt, a NATO szót is kiejtem. Ennek ellenére kérem, hogy ne fojtsa belém a szót, ahogy ezt a múlt héten megtette. (Dr. Toller László: Házszabály!)
Az országban napról napra többen vannak azok, akik nem értik, hogy mi zajlik a politikában, és nem értik, hogy ebben a helyzetben miért nem az érdemi viták kezdeményezése és a józan párbeszéd a cél a kormány számára. Kérem, vegyék észre, hogy egyre méltatlanabb helyzet van kialakulóban a külföldiek termőföldtulajdon-szerzése ügyében a négy hete kibontakozott polgári kezdeményezés kapcsán!
Néhány hete a NATO-népszavazás ügyében a kormány még csak a Fideszt támadta. (Baky György: Ezt tárgyalja az Országgyűlés.) Ma már ott tartunk, hogy a külföldiek termőföldszerzése ügyében több százezer polgártársunk alkotmányos jogát készülnek semmibe venni. Félő, hogy ha ez így folytatódik, akkor maholnap arra ébredünk, hogy a polgári demokrácia alapvető intézményei ellen indul támadás.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormányzat mára, bár igen halkan, de mégis beismerte, hogy igenis lehetővé kívánja tenni a külföldiek földtulajdonszerzését. Úgy tűnik, a kormánykoalíció jól tudja, hogy ez szemben áll mind a polgárok, mind a tőkehiánnyal küszködő családi gazdaságok és termelőszövetkezetek érdekeivel. Ezért igyekszik a kormány a polgári kezdeményezés háta mögé kerülni, és ezért eszel ki a kormány olyan kérdéseket, amelyekre egyszerűen lehetetlen tisztességesen és egyértelműen válaszolni. (Dr. Toller László: Házszabály!)
Ezek a trükkök méltatlanok a polgári demokráciához. Nagy felelősség hárul önökre; ha valakinek, akkor önöknek igazán tudniuk kell, hogy a tűzzel játszik az, aki a polgárok alkotmányos jogaival játszik. Kérem önöket, hogy ne hecceljék tovább meggondolatlanul a polgárokat, ne mondjanak olyasmiket, hogy aki a külföldiek tulajdonlását ellenzi, az háttal akar Európába menni! Tudniillik az a baj az ilyen kijelentésekkel, hogy sokan azt mondhatják erre, hogy még mindig jobb háttal menni Európába, mint hason csúszva. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Jaj!)
Tisztelt Kormánypárti Képviselők! A népszavazás ügye nem játék, és senki számára sem válhat pusztán politikai presztízskérdéssé. Önök pedig máris háromigenes népszavazásról beszélnek, holott az Országgyűlés még meg sem hozta ezzel kapcsolatos döntését. Ez olyannyira példátlan, hogy nehéz rá szavakat találni. Ezek szerint tehát parlament ide, polgári kezdeményezés oda, önök kényelmes parlamenti többségük tudatában már rég eldöntötték a népszavazás sorsát.
Két dolog látszik ebből. Egy: minden hátralévő vitát formálisnak tekintenek. Kettő: egyszerű rábólintásnak hiszik Göncz Árpád kiírásra vonatkozó döntését. A kisebbik kormánypárt máris sokmillió forintba kerülő politikai hirdetést tett közzé a megyei és országos napilapokban, az MSZP pedig láthatóan harsány agitációs kampányba kezdett. Ez természetesen - az önök zajos kampányolása - szemmel láthatóan nem zavarja önöket abban sem, hogy üres kampányfogásnak bélyegezzék a polgárok érdekeit védő érveket, és immár a polgárok százezreinek kezdeményezését.
(16.30)
A mi célunk világos. Azt szeretnénk, hogy Magyarország polgárai emelt fővel és egyenrangú félként csatlakozhassanak a harmadik évezred polgári demokráciáinak európai közösségéhez. Ennek érdekében a Fidesz-Polgári Párt képviselőcsoportja felhívással fordul a Magyar Köztársaság elnökéhez, Göncz Árpádhoz: a népszavazás kérdésében álljon a polgárok oldalára. Felhívással fordulunk a köztársasági elnök úrhoz, hogy minden tekintélyét és befolyását vesse latba a polgárok kezdeményezése és alkotmányos jogai védelmében.
Két dolog forog kockán. Az egyik: 300 ezer polgártársunk akarata, a második: az alkotmányban rögzített demokratikus alapintézményünk tekintélye. Nem hihetjük, hogy egy olyan országban élünk, ahol 15 kormánytag agyafúrt népszavazási kezdeményezése többet érhet több százezer állampolgár emberi és alkotmányos jogánál.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Zaj a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem