DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Pusztai Erzsébet frakcióvezető-helyettes asszony sok adatot ismertetett, amelyek között valóban nagyon sok tény hívja fel a figyelmet családok nehéz helyzetére. Ezek természetesen a kormány előtt is ismert tények, és nem utolsósorban ezért tárgyaltuk és fogadtuk el az új gyermekvédelmi törvényt, amely egyebek között azt célozza, hogy az anyagi okokból bekövetkező veszélyeztetettség aránya és mértéke kisebb legyen ebben az országban. Azt gondolom, a gyermekvédelmi törvény életbelépése, bevezetése, az abban megcélozott intézkedések - a rendszeres gyermekvédelmi támogatástól kezdve egészen az új gyámhivatali rendszerig - nagyon sok ilyen esélyt adnak meg a számunkra.
Természetesen attól sem vonatkoztathatok el, hogy azért ez az első esztendő, amikor hozzá tudtunk kezdeni a családtámogatások értékmegőrzéséhez, és az 1998. évi költségvetésnél is azt tervezzük, hogy mind a gyesnél, mind a családi pótléknál az értékőrzés követelménye érvényesülni tudjon.
Ami pedig a munkanélküliséget illeti, ebben a tekintetben, pont a pályakezdők tekintetében nem olyan tragikus és rossz a helyzet. Hiszen ha mondjuk azt nézzük, hogy a 25 év alatti fiatalok körében az európai uniós átlag egy 21,5 százalékos munkanélküliségi ráta - ami természetesen nagyon sok gondot okoz az Unió országaiban -, addig Magyarországon tavaly ez az érték csak 15,7 százalék volt. Nem vagyunk ettől nyugodtak, de azért európai összehasonlításban ez kivételesen még mindig egy jobb helyzetnek tekinthető.
Mindazonáltal azt gondolom, csak megköszönhetjük, hogy képviselő asszony felhívja ezekre a kérdésekre a figyelmet. De mint képviselőtársaim láthatják, azért a kormány sem megy el ezen tények mellett csak úgy, tehát igenis arra törekszünk, hogy a helyzeten javítani tudjunk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Nemcsak úgy megy el, hanem gyorsan megy el!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem