DEMETER ERVIN

Teljes szövegű keresés

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! El tudják-e önök képzelni azt, hogy Antall József miniszterelnöknek Meiar titokban lakosságcsere-javaslatot tesz? (Derültség az MSZP padsoraiból.) Bizonyára nem - és ez talán nem véletlen. És nemcsak azért, mert nem tárgyal titokban a szlovák miniszterelnökkel, hanem azért, mert a szlovák miniszterelnök, Meiar, pontosan tudja, mit jelent az, lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének lenni. (Derültség a kormánypárti padsorokból. - Zaj.)
A kormány 1990 után gyökeresen változtatott elődei külpolitikájában, és egyértelműen világossá tette, hogy a határon túl élő magyarságot a magyar nemzet részének tekinti. Ezzel, hangsúlyozni kívánom, gyökeresen változtatott elődje politikáján. Úgy ítéljük meg, hogy a szavakban ezt a szemléletet elfogadó kormányzat nem minden esetben jár el ennek megfelelően, ez vezethet ilyen kijelentésekhez és ilyen alkukhoz.
Annak idején ön, tisztelt miniszterelnök úr, szembehelyezkedett ezzel a kijelentéssel, és azok táborát erősítette, akik ezt próbálták gyengíteni, és magát azt az állítást és magát azt a tényt, hogy a magyarság része, a magyar nemzet része a határon túl élő magyarság. Ezekkel a kijelentéseivel azoknak a táborát gyarapította, akik úgy ítélték meg, hogy ennek alapján önnek lehet ilyen javaslatokat felvetni. A titokban tartott tárgyalások is pontosan ide vezettek el.
A Magyar Demokrata Fórum meglátása szerint ideje lenne a kormánynak beismerni, hogy az alapszerződések önmagukban nem elegendőek két ország - szomszédos ország - kapcsolatainak a rendezéséhez.
A parlamenti vitában többször kifejtettük, hogy a két ország kapcsolatát rendező alapszerződés formális, annak betartása a szerződő felek akaratától függ, ezért csak olyan alapszerződést lehet kötni, amelyik mind a két ország egyező akaratát mutatja, és a jó kapcsolatokat - amit más módon kell elérni, a jó kapcsolatokat - lehet betetézni az alapszerződéssel.
Úgy ítéljük meg, hogy ez a látszatintézkedés jelentős lépést tett oda, hogy ilyen helyzet állhatott elő, hogy ilyen képtelen javaslatokat tett önnek miniszterelnöktársa. (Vancsik Zoltán közbeszól.)
A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint a határon túli magyarság kapcsolatait háromoldalú tárgyalásokon kell rendezni. Annak idején erre nagyon jó példa volt a magyar-magyar csúcstalálkozó. Mindenféleképpen olyan találkozón kell a szomszédságpolitikáról beszélni, ahol a kormány mellett a határon túli magyarság és a parlamenti pártok képviselői jelen lesznek. Ezért tisztelettel megismételjük azt a javaslatunkat, hogy itt az ideje, hogy a magyar kormány összehívja az úgynevezett magyar-magyar csúcstalálkozót, hogy ezeket a kérdéseket higgadt légkörben ott meg lehessen beszélni.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! A két ország kapcsolatának alapvető sarokpontja és fontos feltétele, hogy a határon túli magyarság megmaradhasson magyarnak, szülőföldjén magyarul élhessen, és magyarnak élhessen. Ezért elvárjuk a miniszterelnök úrtól, hogy világossá tegye tárgyalópartnereinek... (Dr. Szabó Zoltán: Hogy segítsen összeveszni minket a románokkal!), így a szlovák miniszterelnöknek is, hogy a két ország kapcsolatának javítása a határon túli magyarság sorsának függvényében javítható.
Ezért tisztelettel javasoljuk önnek, hogy hívja össze a magyar-magyar csúcstalálkozót, és tegye nyomatékkal világossá a szlovák miniszterelnök számára, hogy csak a határon túli magyarság sorsán keresztül javítható a két ország kapcsolata.
Várjuk tisztelettel intézkedését, miniszterelnök úr. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem