NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Üdvözlöm! Az elmúlt héten a nemzeti kisebbségek autonómiája - másként: önkormányzata - két, látszólag össze nem függő, de valójában összetartozó környezetben vetődött fel.
Először is, Nagy-Britanniában, Skóciában a múlt héten népszavazást tartottak két kérdésben; létesüljön-e önálló skót parlament? - hangzott az egyik, a másik pedig így: ha igen, legyen-e önálló adókivetési joga ennek a testületnek?
A 60 százalékot meghaladó részvétel nyomán 75 százalék igen szavazat került leadásra, amelyet úgy értelmezhetünk, hogy az autonómia jogintézménye létrejött Nagy-Britanniában, ami áttörést jelent a brit jogi és politikai életben.
A másik eset: Vladimir Meiar szlovák kormányfő a hétvégén megismételte a győri Horn-Meiar-találkozón már elhangzott követelését: a magyar külügyminiszter vonja vissza a tavaly nyáron elfogadott magyar-magyar csúcs nyilatkozatáról az aláírását.
A magyar kormány ebben a nyilatkozatban annak idején határozottan felvállalta a határon túli magyarok autonómiakövetelését. Sajnálatos, hogy a lakosságcsere javaslata után újabb meghökkentő követelés került felvetésre az augusztus 15-ei győri Horn-Meiar-találkozóról. Még sajnálatosabb, hogy újfent Meiar tájékoztatja a magyar közvéleményt akkor, amikor az elmúlt héten Horn Gyula még a külügyi bizottságtól is megtagadta a tájékoztatást. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem tagadta meg.)
Kérdezem a skót autonómia fényében: Meiar autonómiaellenes követelésére milyen feleletet kíván adni a magyar kormány, támogatja-e a magyar kormány az autonómiát mint a nemzeti kisebbségek kérdésére adott hatékony jogi, politikai megoldást? (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem