DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az államtitkár úr nagyon jó végszót adott azzal, hogy az érzelmek helyett a tények beszéljenek. Nos, én valóban a tényekről szeretnék beszélni, és szeretném, hogyha a Népjóléti Minisztérium és az egész kormány időnként figyelemmel lenne a tényekre, és nem pusztán csak az óhajait hangoztatná országszerte.
Tehát '97. május 1-jétől kormányrendelet alapján megszűnt számos településen a kislaboratóriumok és fizikoterápiás kezelések társadalombiztosítási finanszírozása. Megtakarítás, szakmai ésszerűsítés - hallottuk -, a nagy laboratóriumok olcsóbbak, megbízhatóbbak - hallhattuk az érvelést. Adatokkal, számításokkal ezeket nem támasztották alá - ezt már, sajnos, megszokhattuk az elmúlt években. Mindezt a betegek érdekében tesszük, minden a betegek érdekében történik - hallhatjuk újra és újra, nap mint nap minden új intézkedésnél. Ez az érvelés. Vajon ki vizsgálta meg a valóságos következményeket? Vajon hol vannak az adatok, a számítások? Vajon hol vannak a döntés mögött az emberek? Vajon ki törődik velük?
Segélykiáltások érkeztek hozzám az ország több részéről, önkormányzatok segélykiáltásai. Súlyos összegekkel, nem egy esetben költségvetési céltámogatással kialakított laboratóriumok, rendelők, fizikoterápiás kezelések finanszírozása szűnt meg. Helyenként az önkormányzatok tovább finanszíroznak szűkös forrásaikból, reménykedve, hogy ez nem lehet igaz, ezt meg fogják változtatni. Másutt megszüntették az ellátást.
Mi a valóság? Mi az igazság, tisztelt képviselőtársaim? A Magyar Demokrata Néppárt nevében ezt igyekeztem megtudni, adatokat kértem. Még nincs meg minden megyéből, és a kép változó az országban. De nézzük, mit mutatnak az eddig megismert adatok!
Tisztelt Képviselőtársaim! Csak a legsúlyosabb helyzetű megyéket emelem ki. Jellemző módon az eddig is leghátrányosabb helyzetben lévő megyék kerültek ismét sokkal rosszabb helyzetbe a kormány tevékenységének magasabb dicsőségére. Csongrád megyében 26 ezer ember, Nógrádban 40 ezer ember, Tolnában 47 ezer, Békésben 50 ezer, Somogyban 100 ezer, Szabolcsban 143 ezer embert érint a kislaboratóriumok és fizikoterápiás kezelések megszüntetése. Ennek következtében 10-30, de van, ahol 40 kilométerre került az első elérhető laboratóriumi vizsgálati lehetőség, és ez vonatkozik, kérem, a legegyszerűbb vizsgálattól a legbonyolultabbra.
Konkrét eseteket is tudok mondani. Sopronhorpácson az önkormányzat '96 decemberében átvette a laboratórium működtetését, hiszen '96 decemberében még senki nem tudhatta, hogy három hónap múlva megszűnik a kislaboratóriumok támogatása. 9 falu - 10 ezer ember - ellátását biztosította, megvette a laborberendezést, orvost, asszisztenst biztosított, majd három hónap múlva kiderült: nem finanszírozzák tovább ezt az ellátást.
Másik konkrét eset Rum község és a környezetében lévő négy település, ahol céltámogatással alakították ki a laboratóriumot, költségvetési céltámogatásból vásárolták meg a műszereket. Községeiktől Szombathely 25-29 kilométerre van. Megszűnt a labor és a fizikoterápiás kezelés finanszírozása. Még egy számítást is végeztünk, tisztelt képviselőtársaim. Ha az eddigi vizsgálatokat mind Szombathelyen végzik el, csak az útiköltség 880 ezer forintba fog kerülni. Eddig az egész laboratóriumra és fizikoterápiára 1 millió 47 ezret finanszírozott a társadalombiztosítás.
Adják össze az útiköltségre kiadott összeget, majd a laboratóriumi vizsgálatot - legyen az bár olcsóbb -, és rá fognak jönni, hogy ezzel a lépéssel egy fillér megtakarítás sem történt, de több ezer ember utazhat buszon, drágán, időnként napokig, hiszen Szabolcs megyéből éppen azt az információt kaptam, hogy Fehérgyarmat-Vásárosnamény ellátási területén a közlekedés rossz, vonat nincs, autóbusszal utazva egy teljes napjába kerül a betegnek (Az elnök a pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a legegyszerűbb laboratóriumi vizsgálat elvégzése, fizikoterápiás kezelése.
Tisztelt Képviselőtársaim! Életminőség, elérhetőség, egyenlő esélyek, államtitkár úr. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem