DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Interpellációm tárgya örökzöld. Örökzöld, mert már előttem is nagyon sokan kifogásolták a magyar személyszállítás állapotát. Megmondom őszintén, nincsenek kétségeim, hogy a helyzet - interpellációtól függetlenül - rövid időn belül alapvetően nem fog megváltozni. Úgy érzem, fel kell hívni az ország közvéleményének a figyelmét, hogy tarthatatlanok azok az állapotok, amelyeket a Magyar Államvasutak teremt azon magyar állampolgárok számára, akik még igénybe veszik a vonaton történő személyszállítást.
Ezen a nyáron személyesen is tapasztaltam - elsősorban a Balaton déli oldalán -, hogy a vonatok 40-50 perceket késtek, koszosak, piszkosak voltak, a jegykezelők nem álltak a feladatuk magaslatán, és amikor jegy nélküli utast találtak az első osztályon, akkor inkább meghátráltak, semmint intézkedtek volna. Idős, fáradt emberek 2-2,5 órán keresztül álltak a zsúfolt vonaton, mert nem volt hely. Augusztus végén előfordult, tisztelt képviselőtársaim, hogy egy Fonyódról induló vonat Siófokon annyira megtelt, hogy a következő állomáson - ha jól emlékszem, Szabadi-Sóstón - bemondta a hangos bemondó, hogy ne szálljanak fel az utasok, mert nincsen hely. Előrelátó tervezéssel ezek megoldható problémák lennének.
Ha vissza akarja hódítani a Magyar Államvasutak az utazóközönséget, hogy az ország számára sokkal gazdaságosabb vasutat vegye igénybe, ne pedig a közutat, akkor olyan üzletpolitikát kellene folytatnia, amely nem elriasztja az állampolgárokat attól, hogy vonaton utazzanak, hanem inkább színvonalasabb szolgáltatást kellene nyújtania. Ebbe nemcsak az tartozik bele, hogy a vonatok pontosak legyenek, hanem hogy a vasútállomások mosdóhelységeitől kezdve a vasútállomások környékéig kulturált tiszta helyiségeket, épületüket, udvarokat találjanak az emberek. Nem lehet a pénzhiányra minduntalan hivatkozni! A magyar állam milliárdokat és milliárdokat ad a MÁV-nak, és a MÁV adósságát elengedi.
Úgy vélem, joggal várhatják el a magyar adófizető állampolgárok, akik kifizetik a vonatjegy árát, hogy ennek fejében tisztességes szolgáltatást kapjanak. Ezért kérném miniszter úr válaszát annak reményében, hogy jobb lesz majd a helyzet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem