DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő! A Magyar Államvasutak közismerten a lakosság, a nemzetgazdaság és környezetünk védelme szempontjából meghatározó feladatokat ellátó társaság, amely veszélyes üzemet folytat.
(15.20)
Ezért jelent különösen nagy gondot, hogy a járműállomány és a pálya karbantartásának, felújításának, fejlesztésének háttérbe szorítása miatt az utóbbi másfél évtizedben mintegy 450 milliárd forint elmaradás halmozódott fel. Ez egyértelműen érezteti hatását a személyszállítás területén is. Így jelentősen megnövekedtek az állandó sebességkorlátozások, valóban gyakoribbá vált egyes berendezések üzemzavara, és növekedett az üzemképtelen kocsik száma.
Felismerve az egyre halmozódó gondokat, az utóbbi években jelentős erőforrások bevonásával érdemi intézkedéseket tettünk. 1996-97-ben sikerült megállítani a személyszállítás csökkenését, megindultak a vonal-korszerűsítések, ennek részeként elkészült a Budapest-Hegyeshalom pályafelújítás. Megkezdődött a vasútvillamosítási program végrehajtása, folytatódott a nagyvárosokat összekötő Intercity-hálózat bővítése. Ilyen új járatot indítottunk ez évben a Balaton mentén is.
A megkezdett korszerűsítéseket és a járműrehabilitációt a jövőben is erőteljesen folytatni kívánjuk. 1997 és 2001 között elindított projektben további vonalszakaszok, így például a Balatonszentgyörgy-Murakeresztúr villamosítása szerepel, újabb pályaszakaszok felújítására kerül sor. (Zaj.) Óriási erőfeszítéseket teszünk a mellékvonalak fenntartása terén azért, hogy az ország egyetlen pontján se maradjon ellátatlanul a lakosság.
Mindez biztató kezdet, de természetesen néhány év alatt nem lehet az évtizedes lemaradásokat behozni. Az egyik legnagyobb korlát, hogy a szükséges erőforrások csak a társaság és a nemzetgazdaság teherbíró képességének függvényében, fokozatosan teremthetők meg.
Hihetetlenül nagy feladat - és ezt képviselő úr bizonyára tudja - olyan körülmények között a minőséget megőrizni és javítani, amikor 1990 és 1995 között a teljesítmények - részben összefüggésben a keleti piacok összeomlásával - drámaian csökkentek, az árufuvarozás például 56 százalékkal csökkent. Napi küzdelmeket kell vívni a hálózat működőképességének fenntartásáért és a gazdasági problémák megoldásáért. Ehhez önmagában még a végrehajtott teljes MÁV-vezetőcsere és a rendszeres számonkérés sem elegendő.
Az erőforrások korlátozottsága természetesen nem mentesíti a vasutat az adottságaihoz mért kulturált, az utazók igényeihez igazodó menetrend kialakításában. Ezért utasítottam a MÁV új vezetését, hogy egyrészt a jövő évi menetrendi változások kialakítása során részletesen elemezzék az idei év tapasztalatait, másrészt az állam-MÁV szerződésből adódó alapellátás keretei között elsősorban a hivatásforgalomban, a kiemelt körzetekben teremtsék meg, biztosítsák a kulturált utazás feltételeit. Ez egyaránt értendő a járatsűrűségre, a vonatok férőhelyszámára, a járművek állapotára, a tisztaságra, a pontosságra és az utazás egyéb körülményeire.
Ezen túlmenően a kormányzat részéről visszatérő rendszerességgel foglalkoznak a MÁV helyzetének áttekintésével. Előterjesztésünket a gazdasági kabinet éppen ezen a héten tárgyalja, és az intézkedések és kötelezettségek egész sorát hárítja a vasútra - jogosan.
Egyetértve a képviselő úrral - és ezt nem tekintjük üres szlogennek -, szükség van ennek a közlekedési formának a megőrzésére, európai szintű működtetésére. Ezért kérem a képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy fogadja el ezeket az intézkedéseket, és fogadják el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ezt a választ.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem