DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Megkérem önt, hogy figyeljen ide, és próbáljon meg követni. (Taps és derültség a kormánypárti padsorokban.) Nem szerencsés, ha ugyanabban a témában napirend előtt és után - kérdés, interpelláció stb. formájában - jelentkezünk akkor (Dr. Dobos Krisztina: Nem szerencse kérdése!), amikor elég világos ez a helyzet; csak utána kell nézni a dolgoknak és a lényegnek.
Ön mint gazdálkodó, jelezte, hogy nagy örömmel fogadta ezt a hitelkonstrukciót, aminek mi is örülünk. Ez is volt a célunk, hogy a gazdálkodók olcsó középlejáratú forgóalap-feltöltési hitelekhez jussanak. 50 milliárd forint szétosztása nyilván technikailag sem egyszerű feladat.
A bankokhoz történő pályázatbeadás határideje szeptember 1. Ettől kezdődően lehetett beadni a bankokhoz a pályázatokat. Előtte viszont ezeket a pályázatokat a megyei decentralizált szervezetekkel - földművelésügyi hivatal, Agrárkamara - záradékoltatni kellett, hogy lehetőleg ne spekulánsok kezébe kerüljön ez a pénz, hanem alaptevékenységet, mezőgazdálkodást folytatók kezébe, akik megadott mezőgazdasági célokra fogják ezt az összeget felhasználni. Ezt a záradékolást a bankokhoz való benyújtás előtt kellett megtenni. Szeptember 1-je előtt természetesen ezek a záradékolások már folytak.
Mi azt jeleztük, hogy szeptember 1-jén már mintegy 40 milliárd forintot záradékoltak a decentralizált hivatalok, ezeket a pályázatokat azután már be lehetett adni a bankokhoz. Tehát vélelmeztük, hogy ilyen nagyságrendű igény felmerült. Sőt mi több, szeptember 12-én ez az igény már 48 milliárd forintot tett ki, ennyit záradékoltattak a földművelésügyi hivatalokkal. Nyilván ezeknek a benyújtása a bankokhoz folyamatosan megtörténik. A bankok az elbírálás után folyósítják ezeket a hiteleket.
Szeretném tájékoztatni, hogy szeptember 12-éig mintegy 4,6 milliárd értékű hitelszerződés történt megkötésre a bankokkal és a vállalkozókkal. Úgy vélem, hogy amennyiben ilyen tempóban tudunk ezzel a kérdéssel haladni, akkor október elejére, október első dekádjában ezt a hitelkonstrukciót teljes egészében ki tudjuk meríteni.
Szeretném azt is hozzátenni, hogy akik egy kicsit gyorsabbak, előbb a pénzükhöz jutnak. De ez nem jelenti azt, hogy esélytelenek a további hitelfelvételben, mert - ahogy azt ismételten elmondtuk - egy további hasonló konstrukciót is indítunk. Azonban ha ez lefutott, szeretnénk utána tapasztalatokat szerezni, hogy milyen formában jutott el ez a pénz a gazdálkodókhoz, tényleg azokhoz jutott-e el, a bankok alkalmaztak-e diszkriminációt. Nekünk is vannak információink, és biztos, hogy nem mindenhol folyik ez a dolog teljesen zökkenőmentesen.
A következő ilyen hitelcsomagot ennek megfelelően a tapasztalatok birtokában fogjuk meghirdetni, és egy olyan elgondolásunk van, hogy valamilyen módon preferálni szeretnénk a kisebb gazdálkodókat, hisz ez nemcsak a nagyüzemekre, hanem az őstermelőkre is vonatkozó hitelcsomag.
Ismételten csak azt tudom mondani önnek, hogy szeptember 1-jéig záradékolási folyamatok történtek, és szeptember 1-jétől nyújtották be a bankoknak ezeket a hitelszerződéseket. Amennyiben képviselő úrnak konkrét információi vannak visszaélésekről, akkor azt legyen olyan kedves konkrétan elmondani, mert azt meg fogjuk vizsgálni, és a következő csomag indításánál figyelembe fogjuk venni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem