BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációmnak az ad aktualitást, hogy a miniszterelnök úr a napokban a televízióban és a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a vodkagyár támogatása kapcsán a bizottságok nem állapítottak meg törvénysértést. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a bizottságok még nem zárták le a vizsgálatot.
Rendelkezésünkre áll viszont az Állami Számvevőszék vizsgálata, amely a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium tevékenységét vizsgálja, valamint nem teljes körben a Kormányzati Ellenőrzési Iroda vizsgálatai, amelyek szintén az elkülönített állami pénzalapok és célelőirányzatok döntési rendszerét vizsgálja.
A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium körül évek óta forr a levegő. Hol a tárca PR-szerződései, hol a garéi veszélyes hulladék-lerakóhely szennyező hatásának lekicsinylése, hol a kezelt alapok felhasználása körül derül ki valami turpisság.
1996 októberében épp egy másik tárca körüli botrány kirobbanása miatt elrendelte a kormány az elkülönített állami pénzalapok és célelőirányzatok döntési rendszerének felülvizsgálatát. A vizsgálat eredményéről szóló összefoglaló jelentés - tájékozottságom szerint - egy tájékoztató szintű anyaggá állt össze, amelynek utóellenőrzését ismét elrendelte a kormány. Ugyancsak a Kormányzati Ellenőrzési Iroda elnöke kapott megbízást az utóvizsgálat elrendelésére is; nyilván ez érintette a KTM-et is.
A közelmúltban az Állami Számvevőszék vizsgálta a minisztérium pénzügyi-gazdasági tevékenységét. E vizsgálat eredménye - szemben az előzőekkel - már ismert, és nem túl kedvező képet fest a minisztérium gazdálkodásáról.
A tizenöt pontból néhány példát hadd említsek:
A minisztérium felügyelete alá tartozó Országos Műemléki Hivatal nem gyakorolja megfelelően a tulajdonosi jogosítványokat a tucatnyinál is több gazdasági társasága felett.
Az emiatt keletkezett kár 100 millió forint vagyonvesztés, 210 millió forint bevételkiesés.
A minisztériumon belül a vezetők száma 18 százalékról 31 százalékra nőtt, miközben a főosztályok száma csökkent.
(15.00)
A Központi Környezetvédelmi Alap szabálytalan működését 1995 óta nem sikerült rendbe hozni. Több millió forint szabálytalan kifizetés, illetve támogatás- felhasználás történt az alap pénzeiből. És persze hab a tortán a zsurki vodkagyár ügye, ahol el nem fogadott interpelláció miatt parlamenti vizsgálat folyik.
Tisztelt Miniszter Úr! Tekintettel arra, hogy a kormány-ellenőrzési vizsgálatok még nem záródtak le, és még nem sok érdemi információt kaphattunk, különösen az ez évi vizsgálatokra vonatkozóan, kérem, tájékoztassa a tisztelt Házat, hogy a minisztériumot illetően milyen megállapításokat tettek. S figyelemmel az Állami Számvevőség vizsgálatára is, fenntartja-e miniszter úr a miniszterelnök úr képviseletében a napokban tett kijelentését... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem