JAKAB RÓBERTNÉ

Teljes szövegű keresés

JAKAB RÓBERTNÉ
JAKAB RÓBERTNÉ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Bizottságunk július 2-án alakította ki véleményét a törvénytervezet általános vitára való alkalmasságát illetően. S bár nem észrevételek nélkül, de ez a bizottság is egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a törvénytervezetet.
Többféle szempont szerint hangzottak el vélemények a mi bizottságunkban is, ám nem állítható, hogy a nemdohányosok másként közelítették meg a tervezetet, mint a dohányos képviselőtársak. Bizonyos alapvető elvekben mindannyian egyetértettünk, bár, mint mondtam, megfogalmazódtak kérdések is. Például az egyik kérdéskörhöz kapcsolódó felvetések ilyenek voltak: sérülnek-e a dohányosok jogai, s ha igen, milyen mértékben sérülnek ezek a jogok? Vagy a törvény szankciórendszere, illetve a dohányzásra alkalmas hely kijelölésének módja nem lehet-e sérelmes, esetleg megszégyenítő a dohányosok számára? Ugyanis - úgy fogalmaztak képviselőtársaim - ez is emberi jog és emberi jogi kérdés.
Mindenesetre mindannyian üdvözöljük a törvénytervezet megszületését, hiszen két alkotmányos alapjog megvalósításának törekszik megfelelni. Nevezetesen az egészséghez, valamint az egészséges környezethez fűződő jogosultságnak. Éppen ezért tartotta és tartja szükségesnek bizottságunk, hogy ne egy "álságos" törvény szülessen, amelynek előírásai megvalósíthatatlanok. A korlátozó szabályok valósak legyenek, megvalósíthatók legyenek, s például - ahogy a szociális bizottságban - nálunk is elhangzott, hogy igen üdvös eljárás lett volna, ha a gazdasági reklámtevékenységgel foglalkozó törvénytervezet vitájával esetleg párhuzamosan zajlik ez a vita.
Egyébiránt a bizottság érti a prevenciós célokat, a mértéktartást - mármint a törvénytervezet mértéktartását - s azt, hogy a tervezet egyfajta lakossági konszenzusra törekszik, amely - legalábbis mi úgy értelmeztük - alkalmassá és befogadóvá teszi a társadalmat a törvény konkrét végrehajtására. Ezért helyeseltük és helyeseljük, hogy elsődlegesen a dohányzást befolyásoló magatartás-korlátozó szabályokban gondolkodik, s végül is - ha lehet így fogalmazni -, egyfajta magatartás etikai szabályait emeli be a jog keretei közé.
A bizottság véleménye tehát az, hogy a dohányzás terjedésének visszaszorítása érdekében a megelőzési, képzési, oktatási és nevelési programokat össze kell hangolni, jobban, mint eddig mint ahogy - amint már mondtam - össze kell hangolnunk a törvénykezés munkáját is, amennyiben komolyan vesszük, hogy a dohányzás - a passzív dohányzás is - egészségügyi hátrányai rendkívül súlyosak. Ismétlem: a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak tartottuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem