BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság szeptember 17-én tárgyalta meg a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvény általános vitára való alkalmasságát.
A bizottságunkban Kereszty Éva helyettes államtitkár asszony tájékoztatót tartott a törvény előkészítő munkálatainak az előzményeiről. Elmondta, hogy ez a sokadik változat, ami most végül is benyújtásra került. Azért sokadik ez a változat, mert kompromisszumok tömegét kellett megszülni ahhoz, hogy eljussunk idáig, és benyújtásra kerüljön ez a törvény. Ezek a kompromisszumok megjelennek a hatályba léptetés elnyújtásában; például nagyon hosszú munkajogi egyeztetési eljárásokra volt szükség ahhoz, hogy végül is közmegegyezéssel bekerüljön a törvénytervezet. Természetesen a nemzetközi tapasztalatokat is számításba vették a törvénytervezet előkészítői.
Több képviselőtársammal nagyon mély keserűséggel idéztük fel ezen a bizottsági ülésen azt a vereséget, amit a gazdasági reklámtörvény elfogadásakor az egészségvédelmi szempontokat képviselők elszenvedtek. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.) Máig fájlaljuk, hogy a rászoktatást nem sikerült a reklámtörvényben erőteljesebben és határozottabban fékezni. És ezért is örülünk annak, hogy ha már ott elszenvedtük ezt a vereséget, akkor legalább a dohányzási szokások szabályozása mentén próbáljunk meg eredményes lépéseket tenni.
A törvénytervezet tárgyalása során lebonyolítottunk egy rövidebb fogalomértelmezési vitát, de természetesen legtöbbünket az érdekelte, hogyan fogják majd szankcionálni ezek a paragrafusok a törvény megsértését. Az államtitkár-helyettes asszony felhívta a figyelmünket, hogy nem véletlenül egészségvédelmi bírságnak fogalmazza a törvénytervezet a benyújtásra kerülő új szabályt, szankciót; nem véletlen, hogy ezt nem dohányzási bírságnak keresztelték el; távlati tervei is vannak ezzel a bírságtípussal a népjóléti tárcának.
Úgy értékeltük, hogy ez az első igazán komoly gyakorlati lépés, amelyik az intézményekre, az intézmények felelősségére teszi a hangsúlyt, és nem annyira az egyének felelősségére.
Nagy volt az egyetértés a bizottságunkban a törvénytervezet megítélésével és szükségességével kapcsolatban, így nem is húzódott hosszúra ez a vita. Abban a reményben döntöttük el az általános vitára való alkalmasságot, hogy itt a parlamentben a tárgyalás során sem fog időben elhúzódni ennek a törvénynek a vitája.
Végül is 14 igen szavazattal a bizottságunk általános vitára egyhangúlag támogatta a benyújtott törvénytervezetet. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(16.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem