DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság nemzetközi elismerését, az euro-atlanti integrációs törekvések előmozdítását és az egészséges nemzeti öntudat erősítését szolgálja a magyarság hírnevét öregbítők, a reális és korszerű Magyarország-kép kialakításában és terjesztésében közreműködők tevékenysége.
E személyek és szervezetek sikerei - a személyes elismertségen túl - hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország a nemzetek közösségének megbecsült tagjává váljék. A magyarság egészét szolgáló kiemelkedő tevékenység ösztönzése hangsúlyozza a haza és a nemzet szolgálatának fontosságát.
Mindezekre tekintettel az egész nemzet megbecsülését szeretné a kormány kifejezésre juttatni azzal, hogy - összhangban az 1997. évi magyarság 2000 tanácskozás ajánlásával - egy új kitüntető díj, a Magyarság Hírnevéért-díj alapításával, intézményes keretek között kerülne elismerésre ezen személyek és szervezetek tevékenysége.
Ennek érdekében a kormány javasolja a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény megfelelő kiegészítését. Erre azért van szükség, mert jelenleg a miniszterek és a miniszterelnök kizárólag szakmai jellegű díjak alapítására és adományozására jogosultak. A Magyarság Hírnevéért-díj azonban nem tekinthető szakmai jellegű elismerésnek, mert a legkülönfélébb területeken folytatott kimagasló tevékenységek elismerését tenné lehetővé.
A díj jelentősége indokolja, hogy annak alapítása - hasonlóan a művészeti díjakhoz - kormányrendelettel történjék. Ennek megfelelően a törvénymódosítás felhatalmazza a kormányt a díj alapítására és adományozására.
A díjat a miniszterelnök minden év december 10-én, annak a napnak az évfordulóján adná át, amikor Szent-Györgyi Albert, az első magyar Nobel-díjas e magas elismerést átvette. A díjban évente legfeljebb 15 fő, illetve szervezet lenne részesíthető egy külön, erre a célra létrehozott bizottság ajánlása alapján. A díjat hazai és külföldi személyek és szervezetek egyaránt megkaphatnák.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot a benyújtott formában fogadja el, ezzel is támogatva a modern Magyarország-kép kialakítását és terjesztését szolgáló munkát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem