SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Teljes szövegű keresés

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. A törvénymódosítás 39. §-ához szeretnék hozzászólni, ami a 43. §-t módosítja. A (4) bekezdés felhatalmazza a munkáltatókat az alapilletmény legfeljebb 20 százalékkal való növelésére vagy csökkentésére, az (5) bekezdés viszont egyes vezetői beosztások és szintek tekintetében kivételt képez a (4) bekezdés általános rendelkezése alól.
Eszerint az államtitkári, helyettes államtitkári és főosztályvezetői beosztású köztisztviselők alapilletménye 40 százalékkal emelhető. Ez eddig rendben is van, ezt senki nem vitatja. Gond van viszont azzal, hogy indokolatlannak és méltánytalannak tűnik a megkülönböztetés, amit az (5) bekezdés alpontjai tartalmaznak, nevezetesen, hogy a 40 százalékos alapilletmény-emelési lehetőség nem illet meg minden államtitkárt, helyettes államtitkárt és főosztályvezetőt. Mert például megilleti a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó, országos hatáskörű szerv főosztályvezetőjét, de nem illeti meg a többi országos hatáskörű szerv helyettes államtitkári besorolású vezetőjét vagy a főosztályvezetői besorolású területi szerv vezetőjét. Ez a törvényben máshol is gondot okoz. Ez végül is kimaradt a módosításokból, azért mondtam, hogy kérjük ezt megfontolni, és az elkövetkezőkben - amennyiben van rá lehetőség - figyelembe venni.
A 40. §-ban pedig a köztisztviselői törvény kiegészül a 44/A §-sal, de a 44. § (1), (2), (3) bekezdései - az illetménykiegészítést illetően - a köztisztviselőt foglalkoztató közigazgatási szervek szintjei között tesznek különbséget. E szintekhez illesztve az illetménykiegészítés mértéke 10 százaléktól egészen 70 százalékig szóródik. Ez a differenciálás túlzottnak tűnik.
Például az országos hatáskörű szervek esetén a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szervnél dolgozó, felsőfokú végzettségű köztisztviselő az alapilletményének 50 százalékát kapja illetménykiegészítésként, míg az egyéb országos hatáskörű szervek dolgozói csak 25 százalékot kapnak.
Ugyanezen szervek területi szerveinél ez már csak 20 százalék, míg a helyi szerveknél 10 százalék. Ez a '92. évi törvényalkotás óta eltelt időszak három módosításának eredménye.
A 41. § a törvény 45. § (2) bekezdését módosítja. Itt is van egy gond. Tudniillik a dunántúli területeken, az aprófalvas településszerkezet igényelné az 1000 és 2000 fő szerinti differenciálást, a javaslat pedig - és a beadott módosító indítvány is - csak 3000 fős lakosságszámnál kezdi a jegyző, illetve főjegyző alapilletményének differenciált megállapítását. Tehát éppen az 1000 és 2000 fő közötti differenciálás hiányzik.
A 44. § a 48/A § kiegészítéseként szerepel. Helyeslésre talált a képzettségi pótlék bevezetése, de a fedezet biztosítása gyakorlatilag hiányzik. Így bevezetésére csak ott kerülhet sor, ahol ezt a feszültséget - fedezet lévén - eddig is jól tudták kezelni a plusz-mínusz 20 százalékos eltérítéssel, gyorsított előmenetellel.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Ennyit kívántam hozzátenni. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem