GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): (Hangosítás nélkül.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt... (Közbeszólások: Nincs hang. - Nem baj. - Mondjad, Géza!)
Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt támogatja Raskó György képviselő úr és Farkas Gabriella képviselő asszony határozati javaslatát. Abból az okból, mert a Független Kisgazdapárt, mely részt vett a többi ellenzéki párttal a nemzeti agrárprogram tavaszi vitájában ott is a 15 pontban - az alapelvek között - konszenzussal lefektették az érdekeltek, hogy az életképes családi birtokok kialakítását a kormány segíteni akarja, a fiatal gazdák és az életképes családi gazdaságok pozitív diszkriminációt, megkülönböztetést kapnak. Természetesen a gyakorlatban ez nem valósult meg, lásd az 50 milliárd forint tőkepótló hitelnek az elosztása, és sajnos, sejtelmünk van a következő tőkepótló hitelek eljutásánál is. Épp ezért kellene, hogy most az Országgyűlés szabályozza ezt a kérdést, az életképes birtokfejlesztési programban kialakulhassanak azok a Nyugat-Európában is honos és elterjedt életképes családi birtokok.
Mi úgy fogjuk fel, hogy körülbelül csak 15-20 ezer életképes családi birtok van ma Magyarországon. Dániában, amely követendő példa ugye a szocialista képviselők számára is, 70 ezer életképes családi birtok van. Ha most nálunk kétszer akkora terület van, márpedig van Magyarországon, akkor közel 140-150 ezer életképes családi gazdaság kellene. Ehhez egyik lehetőség nyilván ez is lenne, hogy a birtokkoncentrációt segítsük, azoknak, akik árutermelő mezőgazdaságban érdekeltek és van kedvük, lehetőségük, igenis adja meg az állam, a mindenkori kormányzat segítse, hogy ezek az életképes családi birtokok kialakuljanak. Ezért támogatni fogjuk a határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem