DR. SZABÓ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A magyar parlamentben az elmúlt hetekben, sőt mondhatom, hónapokban a föld körüli vita borzolta a kedélyeket. Mindenről szó volt itt ebben a tisztelt Házban, hogy ki kapja a földet, magyar vagy külföldi, gazdasági társaság vagy termelőszövetkezet mint jogi személy. Megítélésem szerint egyről igazán nem volt szó: az kapja-e a földet, aki a földön gazdálkodik vagy tőle elkülönült tulajdonos?
A Magyar Demokrata Néppártnak az a javaslata, amelyik most napirendre vételre vár, arról szól, hogy mielőtt a piaci viszonyok egy természetellenesen kialakult birtokviszonyra rászabadulnának, azelőtt hozzuk helyzetbe azokat az egyéni, családi vagy szövetkezetben dolgozó gazdálkodókat, akik a föld tulajdonosai lehetnek már csak azért is, mert a földnek a jövedelemtermelő képessége ma nem olyan nagy, hogy annak hasznán egy elkülönült tulajdonos és a rajta dolgozó paraszt megélhessen belőle.
Ezért úgy gondoljuk, hogy ha az elmúlt 50 évben több alkalommal is állami beavatkozás miatt és révén jött létre egy nem szerves fejlődéssel kialakult birtokviszony, az állam a végső rendezés előtt nem vonulhat ki ennek a mesterségesen kialakult birtokviszonynak a rendbetételéből, és nem nagy anyagi ráfordítással, mert itt csak kamattámogatásról, garanciarendszerekről van szó, ne segítse azt, hogy a termelő gazdaság létrejöhessen az országban.
(17.00)
Én a napirendre vételre kérem tisztelt képviselőtársaimat. A részletekben bármikor készek vagyunk megegyezni az általános és részletes vita keretében, de ne vessük el eleve azt a gondolatot, hogy a magyar paraszt is földtulajdonos lehessen.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem