HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Én nem tudok olyan hatalmas áttekintést adni a világ összes problémájáról, mint Gyimóthy Géza úr tette a felszólalásában, kizárólag az egyházakat illető fejtegetésére válaszolnék néhány rövid mondatban.
Az egyik az, hogy ha ebben a költségvetésben mindenfajta normatív kiegészítő, hitéleti, egyéb támogatást összevonunk, kiszámolunk, akkor az derül ki, hogy a '97-es 15,3 milliárd forinttal szemben jövőre az egyházak 22,6 milliárd forint támogatást kapnak, jogosan, megérdemelten, senki nem vitatja; örülünk, hogy ez megvalósul, de mindenesetre ezt nem létező támogatásnak nevezni elég furcsa lenne.
Másrészt Gyimóthy képviselő úr arról beszélt, hogy a pápalátogatás kapcsán egyes kormánypárti politikusok kivel, hogyan fényképezkednek. Bennem azért még élénken él az a '94-es példa, amikor a Független Kisgazdapárt egyik kampányklipjén feltűnt a hajdúdorogi görög katolikus püspök úr és néhány órán belül letiltatták ezt a klippet, mert a püspöki kar felháborodott az ellen, hogy a Kisgazdapárt reklámcélokra, kampánycélokra felhasználja egyik püspökének a megjelenítését, és azóta is hangsúlyozták, hogy nem kívánnak részesei lenni semmilyen szenvedő módon a Kisgazdapárt kampányának, ahogy más pártok politikai kampányának sem; természetesen helyesen.
A személyi jövedelemadó második 1 százalékával kapcsolatban a kormány és a Szocialista Párt szándéka szerint csak egyházak között lehet választani, e tekintetben képviselő úr nyitott kapukat dönget, és ha a kormány előterjesztését az szja egy százalékával kapcsolatban a Kisgazdapárt megszavazza, akkor azt fogja elérni, amit ön szeretne elérni.
Végül pedig: ön azt mondta, hogy megalázó az, hogy bizonyos szociális támogatásokhoz jövedelemigazolást kell benyújtani.
Amennyire én az ország hangulatát ismerem, az emberek inkább azt érzik megalázónak, hogyha az adófizetők pénzéből arra nem jogosult emberek számolatlanul támogatást kérnek és igényelnek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem