GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hegyi Gyula Képviselő Úr! Az előbb én arra gondoltam, hogy amikor a szociálliberális kormány nevében a szociális kormány megszüntette mondjuk a gyermekgondozási díjat, és jövedelemigazoláshoz kötött valóban nagyon sok, korábban alanyi jogon járó társadalmi, társadalombiztosítási juttatást, akkor önök közben elnézték, hogy a korábbi kedvezményezettek, vállalatvezetők és egyebek, akik ma valóban rablókapitalistaként több tízmilliós havi jövedelmekkel, több tízmilliós végkielégítésekkel rendelkeznek - nemcsak egy-kettő van, ami itt a Házban felvetődött, hanem nagyon sok van -, önök ezt elnézik, tisztelt 209 fővel rendelkező szocialista képviselők. Én erre gondoltam, tisztelt képviselő úr, amikor erről beszéltem.
Az egyházakról egy pár szót: az önök, az MSZP-nek a korábbi elődpártja, amelyet Dolgozók Pártjának és Magyar Szocialista Munkáspártnak is hívtak - amely Rákosi és Kádár nevével fémjelzett -, amelynek önök az utódpártja, igenis, ez vette el az egyházaktól az egyházi javakat, ezek verték tönkre többek között az én apámat és más papokat. Ennek a pártnak az ideológiája tette tönkre azt, hogy az egyházak nem tudták betölteni azt a hivatást, amelyet be kellett volna tölteniük, mondjuk amelyet a nyugati államokban betöltenek. Itt nagyon sok egyházi javat elvettek, tisztelt képviselő úr, amit önök először módosítottak, most pedig már 2011-re tolták el gyakorlatilag a visszaadását.
(13.40)
Milyen állapotban lesznek azok a volt egyházi tulajdonban lévő iskolák, egyéb intézmények? Tisztelt képviselő úr, ön erre nem gondolt? Ön, aki abban a bizottságban van, nyilván hallotta a püspöki kar véleményét. Legutóbb, kedden, a szeged-csanádi püspök úr véleményét hallottuk, amely gyakorlatilag a mi álláspontunkkal egyezik, ahogy elmondtam. Különben nekünk valóban nem kell, tisztelt képviselő úr, úgymond propagandaként a püspök urak mellé állni, mert én magam, mondjuk, húsz éve vagyok a református egyház presbitere, egyházmegyei főjegyzője, és általában a mi pártunkban egyházi, vallási emberek vannak.
A másik a tisztelt agrármérnök kollega úrnak, Varga József úrnak szól. Senki nem vitatja - a magyar mezőgazdaságban dolgozó emberek; én is dolgoztam tizenöt évig, és nagyon sokan szerettük a szakmát -, hogy valóban jelentős méreteket, jelentős színvonalat ért el a magyar mezőgazdaság, de elsősorban nem a politikának (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), a kommunista politikának köszönhetően, hanem az ott dolgozó becsületes embereknek - gondolom.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem