DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Dávid Ibolya képviselőtársam azon megjegyzésével szeretnék csupán vitatkozni, miszerint 60 évre vetette vissza ez a szociálliberális kormány az úgynevezett szociális állapotot, ami a családokat illeti, és '38-at jelezte mint olyan idealisztikus állapotot, amelyet jó lenne elérni. Hadd vitatkozzam vele: számomra teljesen egyértelmű olvasmányélményeimből - és ebből számos ma is olvasható -, hogy nem volt Magyarországon a családok helyzete '38-ban ideáltipikus.
A helyzet sokkal inkább akkor érthető meg, ha közelebb jövünk a történelmi időben, és azt vesszük górcső alá, hogy a '60-as években kialakult, a legfejlettebb nyugat-európai államokban jellemzővé vált jóléti államnak nevezett képződményre az úgynevezett létező szocializmus vagy mások szerint kommunizmus milyen választ próbált adni a gondoskodó államként leírható modellel, amely bukását pontosan annak köszönhette - többek között, nyilván számos más ok is van -, hogy azt a gondoskodási hálót, amely a kicsi, de biztos elvén alapult, oly szélesre terítette, hogy képtelen volt azt fenntartani.
Természetesen csak ezzel a viszonylattal érthető az, hogy miért beszéltek oly komoly gazdasági nehézségek közepette az átalakulás során e koalíciós kormány tagjai, a vele szimpatizáns értelmiségiek az úgynevezett koraszülött jóléti államról. Azért, mert az alternatíva nem ott húzódott, hogy el lehet-e érni az általam el nem ismert '38-as ideális állapotot, hanem ott, hogy egyáltalán valamilyen háló ilyen átalakulás közepette fenntartható legyen-e, finanszírozható legyen-e gazdasági oldalról.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(14.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem