DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy Bauer Tamás '81-ben írott dolgai nem szorulnak ilyen típusú megváltoztatásra. Akkor egy revelációszerű élmény volt az a könyv - én ezt állíthatom -, és olyan rendszerkritikát tartalmazott, amit a régióban kevesen mertek akkor nemhogy kiadatni, de egyáltalán papírra vetni. Tehát azért azt a könyvet ennyivel szeretném most aposztrofálni, és megköszönni itt, hogy ő már akkor ilyen módon tudott gondolkodni és sokakat tanítani - erről ennyit.
A másik: ugyanakkor nagy tisztelettel szeretnék köszönetet mondani azért, hogy talán soha nagyobb hangsúlyt még nem kapott régiónkbeli országátalakulási folyamat elemzése példaként, mint éppen ebben a vitában. Ezt én nagyon üdvözlöm, mert azt is jelzi, hogy kezdünk jobban odafigyelni arra egy-egy ilyen vita kapcsán is, hogy mi az, amit talán mi rosszabbul vagy jobban csinálunk s a többi. Éppen ezért egyetlenegy apró adalékkal szeretném gazdagítani polonistaként Bauer Tamás Lengyelországról alkotott itteni képét, hozzátéve azt, hogy bizony a makromutatókba beleszerelmesedni vészes lehet, lásd a '97. szeptember 21-ei választások eredményét.
Szeretném elmondani, hogy a csúszóleértékelést mint technikát alkalmazta a '90-es évek első felében valamennyi Balcerowicz után következő kormány, de van egy mozzanat, amikor '95. január 1-jével kétéves folyamatban bevezetik az új zlotyt, ami négy nullát vág le a régiből. A csúszótechnika ebben oldódik fel, hiszen gondoljuk meg, hogy a 2,7-es dollár-keresztárfolyamból ma 3,4-es új zlotys dollár-keresztárfolyam van Lengyelországban. Sokkal inkább van gond a tőkebeáramlással, a privatizációval, a mezőgazdaság állapotával, a gazdaság szerkezetváltásának elmaradásával. Tehát ezekkel tökéletesen egyetértek, egyébként pedig ezt az apró pontosítást, hogy igenis volt csúszóárfolyam Lengyelországban, szerettem volna megtenni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem