BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Bevallom, ezt a kétpercest Varga Mihály jelenlétében azzal kezdtem volna, hogy kedves olvasóm, de hát erre nincs mód, mert az olvasóm távozott. Ezért csak annyit szeretnék mondani, hogy ő azt tételezte fel: az, hogy én 18 évvel ezelőtt Tervgazdaság, beruházás, ciklusok címmel írtam egy könyvet, és most, a piacgazdaság apostola vagyok, ez ellentmond egymásnak. Nyilvánvalóan azért, mert már nem emlékszik arra, amit valamikor olvasott, tudniillik a könyv egy éles kritikája volt a tervgazdaságnak. A könyv arról szólt - a tervgazdaság kritikájaként -, hogy az egyensúly és növekedés között milyen ellentmondások keletkeznek, és hogyan alakulnak ki periodikus ingadozások.
Ugyanazt mondtam ma ebben a vitában, ugyanabban a felfogásban beszéltem ebben a vitában is, és amióta ez az Országgyűlés megalakult, és én képviselő vagyok, minden egyes gazdaságpolitikai vitában ugyanazt mondtam, mint a 18 évvel ezelőtt írt könyvben. Remélem, hogy 18 évvel mai felszólalása után ő is azt fogja tudni mondani. (Derültség a kormánypárti padsorokban.)
Ami pedig Kádár Béla professzor kollegám észrevételét illeti, ma azt tettem szóvá - nem a tegnapi és a mai között van a probléma, hanem a tegnapin belül és a main belül -, hogy Kádár Béla elnök úr egyfelől általában a deficitért tesz szemrehányást - ezzel egyébként egyetértek. Másfelől beáll abba a hosszú sorba, ahol minden egyes bizottsági előadó a maga rovatán keresi a kiadásokat. Ha csak Kádár Béla mondta volna, és lebeszélte volna Dobos Krisztinát, Demeter Ervint és a fideszes és a kisgazda kisebbségi előadót arról, hogy többletkiadást reklamáljon a maga területére, akkor ez elnézhető lett volna. De nem ezt tette! Nyilván önök is koordinálják a költségvetési tárgyú hozzászólásokat, és ezt nyilván a költségvetési bizottság elnöke vezeti; hanem hagyta, hogy minden bizottsági kisebbségi előadó többletpénzeket reklamáljon magának, és közben rajtunk számon kérte a deficitet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ez az, amivel kapcsolatban egy óvatos fenntartást voltam bátor megfogalmazni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem