DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Valóban így igaz, ahogy ön mondja: ebben az országban a nemzeti sporthoz tartozik sajnos az a borhamisítás is, amellyel szemben elkerülhetetlen az irgalmatlan és kemény fellépés.
(14.30)
Ez meg is kezdődött, a tavasz óta több mint 300 ezer hektoliter hamisított bort foglaltak le. Ez elsősorban az alföldi területekre koncentrálódik, konkrétan Bács-Kiskun megye az egyik ilyen hamisítási központ. Természetesen ez nem mentség, illetve nem válasz arra, hogy a jó minőségű borok piaci elhelyezése változatlanul a nagy mennyiségű hamisítványok miatt nehézségbe ütközik.
A kormányzat előterjesztette - az Országgyűlés előtt van - a bortörvényt, ami a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szól. Ennek általános vitája lezajlott, a részletes vitára a jövő héten kerül sor. Azt gondolom, ez a törvény megfelelő szankciórendszerrel, az eredet- és származásigazolás előírásával már a regisztrációt, illetve a későbbi hatékonyabb fellépést is biztosítani fogja.
Azonban egyetlen törvény sem megoldás. Tehát ha nincs társadalmi összefogás, és maguk a szőlőtermelők nem hatnak oda, hogy közülük kizárják azokat, akik hamisítással foglalkoznak, vagy esetleg olyan bort állítanak elő... (Zaj.) Igazán szép a hátsó hang, de... (Derültség.) Tehát ha a törvény mellett nem lesz társadalmi összefogás, akkor a föllépés nem kellően hatékony. Azt gondolom, hogy ez a törvény, valamint az, hogy a marketingmunka intenzívebben beindult, és hogy a mai, kölni vásárról kapott információim szerint 4,5 márkás palackonkénti áron lehet eladni többek között az önök tájkörzetére jellemző bort, azt mutatja, hogy igenis a magyar bornak megvan a neve, a híre, és meglesz az ára is.
Egyebekben az exporttámogatást most palackonként 15 forinttal, hordós bornál 10 forinttal megemeltük a normatív támogatáson felül. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem