DR. SZILI KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Nem első alkalom, hogy itt beszélgetünk a Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlásának problémaköréről. Képviselő úr is tudja, hogy a homokhátság vízpótlásáról az országgyűlési határozatot követően született egy kormányhatározat is, ami alapján elkészült a cselekvési program, ami nagyrészt a csapadék helybentartására irányuló vízimunkák monitoringhálózatának bővítését tartalmazza, és ez beterjesztésre került a környezetvédelmi bizottsághoz: a bizottság már kétszer foglalkozott vele.
Ebben az évben - és vissza kell nyúlni a jövő évi költségvetés előirányzatai előtt - a belvízcsatornák tározásra alkalmassá tételére 320 millió forintot fordítottunk, és folyamatban van a monitoringhálózat bővítése is, és azt gondolom, hogy a képviselő úr is egyetért azzal, hogy elsősorban az ok-okozati problémák megszüntetésével foglalkozunk. Elsősorban az okkal kell foglalkoznunk, tehát azokkal a kérdéskörökkel, amelyek a víz helybentartását biztosítják.
A környezetvédelmi tárca részt vesz a megfigyelőhálózat fejlesztésében, gondoskodik arról, hogy feltárásra kerüljenek azon térségek területrendezési körülményei, ahol a vízvisszatartás lehetőségei adottak, s ezen kívül hatásvizsgálat is készül a térség területrendezési körülményei tükrében, ahol a Duna és a Tisza-csatorna vízpótlása mezőgazdasági, hajózási, idegenforgalmi hatásainak vizsgálata történik.
Egy alkalommal beszélgettünk már arról, hogy ez összefüggésben van az Alföld-programmal is, és ha az 1998-as költségvetésnek ezeket a tételeit nézem, akkor az erőforrások nemcsak abban a 350 millió forintban találhatók, amit a képviselő úr is említett, hanem 260 millió forint síkvidéki vízrendezés-fejlesztés is rendelkezésre áll, s az Alföld-program 200 millió forinttal jelentkezik a környezetvédelmi tárca egy során.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem