DR. TOKAJI FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kérdés önmagát indokolja a válasz alapján, talán nem is kellene hosszadalmas indoklás, de azért egypár szót szeretnék mondani.
Ismeretes, Magyarországon sokéves tradíciója van az úgymond szabadtéri, utcai élelmiszer-árusításnak. Kialakult gyakorlat, hogy nemcsak elvitelre vásárolnak, hanem helyben fogyasztásra is. Amíg a vendéglátóegységeknél szigorú előírások egész sora szabályozza a fogyasztást, addig az utcai árusításoknál, bár előírások sora van, mégsem funkcionálnak, illetve azoknak az előírásoknak egyáltalán nem tesznek eleget.
Konkrét példa - egy a sok közül -: vegyük például a pályaudvarokat. Hazánkban mindenki által ismert a Keleti pályaudvar, ahol mozgóárusok sora található, számos helyben fogyasztásra való élelmiszer-kínálattal: melegszendvics, hot dog, hamburger, hadd ne soroljam fel az étlapot. Ez önmagában helyes, szükségszerű, viszont a körülmények higiéniai szempontból teljes mértékben elfogadhatatlanok. Például egy melegszendvics-árusítás történtekor az előkészítő üzletben és a környékén egyáltalán nem található kézmosóhely. Így gyakorlatilag az eladó megkezdi reggel a munkát, és estig kézmosás nélkül szolgálja ki a vevőkörét különböző élelmiszerekkel; utcai ruhában, de ez egy más kérdés, és sajnos nemegyszer annak tisztasági állapota is enyhén szólva kifogásolható.
Nézzük a másik oldalt, a vevő oldalát! A vevő legtöbbször egy rossz asztalon, élelmiszerteli hulladék környékén tud étkezni. Koszos asztalon étkezik, illetve ha már ezen is túlvan, akkor a tisztálkodásának egyáltalán nincsen lehetősége. Úgy gondolom, hogy ez akár üzleti, akár egészségügyi szempontból nemkívánatos.
Kérdésem:
Mi alapján, hogyan történik ezen működési engedélyek kiadása? Miért nem történik meg a terület átfogó szabályozása? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ha pedig megvan, akkor miért nem tartják be a szabályokat?
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem