DR. FAZAKAS SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr a kérdésében az utcai, pályaudvari élelmiszer-árusítással összefüggő visszásságokkal kapcsolatban vetett fel témákat, mivel ezeket a körülményeket nem tartja megfelelőnek. Az üzletek, pavilonok, valamint mozgóárusok működési engedélyét a területileg illetékes önkormányzat jegyzője adja ki, aminek előfeltétele élelmiszer-értékesítés esetén az ÁNTSZ, hús- és tejértékesítéskor pedig az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakhatósági hozzájárulása, amelyekben előírják, hogy milyen termékeket forgalmazhat az üzlet, és ezt milyen körülmények között teheti. Helyben fogyasztásra, üzleten belül és ablakon keresztüli kiszolgálásra az ÁNTSZ adja meg a hozzájárulást. A feltételek meglétét a hozzájárulás megadása előtt a szakhatóság ellenőrzi. Az előírások betartásának ellenőrzésére az ÁNTSZ jogosult és köteles. Az élelmezésügyi és közegészségügyi szabályok megtartását emellett a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség is vizsgálja, és köztisztasági szabálysértés esetén jogosult bírságolni.
Az idegenforgalmi főszezonban a főfelügyelőség közel kétezer vendéglátóhelyet már ellenőrzött, amelyben pályaudvari egységek is szerepeltek. Képviselő úr felvetését e vizsgálatok is igazolják, mert akadt olyan pályaudvar is, ahol a közegészségügyi és élelmezésügyi szabálysértések sorozatát állapították meg.
(16.10)
Az üzletet csak háromnapos takarítás és a tisztasági feltételek biztosítása után engedte a megyei felügyelőség megnyitni.
Az általános ellenőrzési tapasztalat azonban nem ez, jóllehet előfordul, hogy a pályaudvarok egy része elhanyagolt, nem kellően tisztán tartott. Ez a tény azonban természetesen nem mentesíti a kereskedőt a tisztaság rendszeres biztosítása, a szükséges intézkedések megtétele alól.
A fentiekből is látható, hogy itt nem szabályozási hiányosságról van szó. A vonatkozó szabályok betartását magunk is nagyon fontosnak tartjuk. A rendszeres ellenőrzéseket és a pályaudvar-fenntartók részéről a feltételeket biztosítani kell. Ezt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is szigorúan ellenőrizni fogja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem