DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Lakossági fórumokon, fogadóórákon gyakran visszatérő probléma a vízszolgáltatásban jelenleg alkalmazott elszámolási gyakorlat. A panaszok, közérdekű bejelentések kizárólag olyan társasházakból érkeznek, ahol az egész ingatlan vízfogyasztását bekötési vízmérő - az úgynevezett főmérő -, míg az egyes lakások, fogyasztói helyek fogyasztását külön mellékmérő méri. A gondot az okozza, hogy a mellékvízmérők fogyasztásának összege többnyire nem egyezik meg a főmérőn mért fogyasztással, általában a főmérő több víz elfogyasztását jelzi. A jelenleg hatályos jogszabály szerint az ingatlan vízfogyasztását a főmérőn mért mennyiség alapján számlázza a szolgáltató, tehát a különbözetet a lakóknak külön kell megtéríteni, általában a közös költség terhére.
Az állampolgári panaszok alapja az, hogy amíg más közüzemi szolgáltatások esetében - például gáz, elektromos áram - a fogyasztásmérő csak a lakás fogyasztását méri, és az ott mért mennyiség a számlázás alapja, addig a vízszolgáltatás esetében feleslegesnek, igazságtalannak és jogszerűtlennek vélik a kettős mérést.
A közműves ivóvízellátás és szennyvízelvezetés szabályait jelenleg a 38. számú, 1995-ben kelt kormányrendelet tartalmazza. Ezen jogszabály tartalmaz előírásokat a vízmérőhelyek kialakításának és a fogyasztott víz mérésének szabályairól. A rendelet érthetetlen módon tesz megkülönböztetést a vízfogyasztással kapcsolatban a mérés tekintetében, más szolgáltatások igénybevételéhez képest hátrányos módon, hisz semmi sem indokolja, hogy a lakó, aki hitelesített mellékvízmérővel rendelkezik, helytállni tartozzon mások jogosulatlan vízvétele vagy az ismeretlen okból származó többletvízfogyasztás miatt. A jelenlegi szabályozással mintegy tartozatlan követelés megfizetésére kötelezik a lakókat.
Felhívom tisztelt miniszter úr figyelmét az Állami Számvevőszék kapcsolódó jelentésére, amelyben a Számvevőszék többek között szükségesnek tartja, hogy a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter kezdeményezze a kormányrendelet módosítását.
Az interpellációban feltett kérdéseim mellett emiatt javaslom a vizsgálati megállapítás kiegészítéseképpen, hogy a jogszabály oly módon kerüljön módosításra, hogy az a fogyasztó, aki hitelesített mellékmérővel rendelkezik, számláit a saját mérőjén mért fogyasztásnak megfelelően legyen köteles kiegyenlíteni; ezzel a jelzett anomáliák kiküszöbölhetők lennének.
Kérdéseim:
Mi indokolja a vízfogyasztás mérésének eltérő gyakorlatát más szolgáltatásokhoz képest?
Az Állami Számvevőszék több mint egy éve, 1996 júniusában nyilvánosságra került (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) jelentésének következtében megindult-e már a vitatott kormányrendelet felülvizsgálata, és mikor várható abban eredmény? Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem