DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Valóban így igaz, ahogy ön is előadta: egy nagyvonalú törvényi szabályozás egyes önkormányzatokat arra sarkallt, hogy egy kicsit talán lazábban kezeljék a költségtakarékosságot, illetve tiszteletdíjakat is állapítsanak meg a földkiadó bizottság tagjainak. Szemléletes példa, hogy önkormányzatonként több millió forintos különbségek jelentkeznek ugyanazon területre és ugyanolyan kiadott földlétszámra (Sic!) vonatkozóan.
Az Alkotmánybíróság a 49/1997. állásfoglalásában, határozatában megállapította, hogy a működési költségek mértékére vonatkozó szabályozás nem alkotmányellenes, tehát fenntartotta azt az állapotot, amelyet a korábbi kormányrendelet még 1994 májusában meghatározott, nevezetesen 35 forintot hektáronként, illetve 250 forintot a kiadott határozatok számát tekintve.
A Kárpótlási Hivatal az önkormányzatoknak ez idáig 300 millió 700 ezer forintot fizetett ki, ugyanis 1997. február 28-át követően már nincs mód újabb költségelszámolásra, hisz a korábbi szabályozás negyedévenkénti bontást írt elő, és '97. január 1-jétől ez a feladat - azon községek vonatkozásában, ahol a földkiadás nem fejeződött be - már átkerült az FM-hivatalokhoz, amelyek az állami, központi költségvetés terhére folytatják ezt a munkát.
Azt hiszem, hogy az ön morális fölvetése teljesen jogos. Én is úgy gondolom, hogy ez a szabályzás nem volt kellően megalapozott, és egyes önkormányzatokat talán meg is téveszthetett, utólagos pénzügyi forrást azonban erre jelen pillanatban biztosítani nem tudunk. Ha a költségvetés vonatkozásában az Országgyűlés úgy határozna, hogy elkülönít bizonyos pénzügyi keretet ezen önkormányzatoknak az indokolt költségekre, akkor ezt tudomásul vesszük, egyébként jogilag nincs rá mód, hogy ezt utólag kifizethessük. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem