KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is tájékoztatásul hadd mondjam el, hogy a magas partfalak megerősítésére 1997 óta, vagyis az idei év óta lehet pályázatokat benyújtani. Úgyhogy rögtön hadd tegyem fel a kérdést - bár tudom, hogy ez nem az a parlamenti fórum, ahol lehet, csak költői módon -, hogy vajon 1997 előtt mit tett az önkormányzat ennek a problémának a kezelésére. A korábbi években az volt a gyakorlat, hogy a már bekövetkezett károk elhárítása vagy kezelése érdekében a vis maior pályázatra pályázhattak az önkormányzatok, és nyerhettek különböző összegeket.
Jelen esetben 1997-ben összesen 340 millió forintot biztosít a költségvetés erre a célra. Ezzel kapcsolatban írt ki a Belügyminisztérium - első ütemben - az első félévben pályázatot.
A megpályázható összeg az egész országra kiterjedően összesen 150 millió forint volt. Ebből az első körben azért nem részesült a fonyódi önkormányzat, mert a pályázata semmilyen tekintetben nem felelt meg a kiírási feltételeknek; például nem vállalt önrészt, pedig az egy nagyon fontos kitétele volt a pályázati kiírásnak, amelynek csak egy részétől lehetett eltekinteni bizonyos feltételek mellett, de nem az egészétől; és az önkormányzat nem rendelkezett megfelelő műszaki dokumentációval, illetve olyannal rendelkezett, amellyel kapcsolatban kétségek merültek fel.
A Belügyminisztérium szakemberei ennek ellenére helyszíni szemlén vettek részt, de az összes körülményt figyelembe véve úgy ítélték meg, hogy az önkormányzat pályázata a követelményeknek nem felel meg.
A második körben, 1997 júliusában kiírt pályázatnál azért kapott valamivel több mint 9 millió forintot az önkormányzat, hogy kezdje meg a kárelhárítási munkákat, és teremtsen olyan feltételeket, amelyek alapján megítélhető, hogy az a műszaki elképzelés, amelyet felvázolt, egyáltalán végrehajtható-e, és megfelelő módon kezeli-e a problémát.
Tájékoztatom a tisztelt képviselő urat: az önkormányzat jegyzőjének egyébként felelőssége van az önkormányzat egész területén a megfelelő kárelhárításra; ezen nem változtat az, hogy állami támogatásban részesül vagy nem részesül. Ez az 1997-ben bevezetett eszköz egy segítség az önkormányzatok részére, hiszen adott esetben ezeket a problémákat anyagi gondok miatt saját maguk nem képesek kezelni, de egy megfelelő elképzelés kell a problémának a kezelésére; és ez nemcsak 1997-től van így, hanem már 1990-től így kellett hogy legyen.
Abban az esetben, ha a költségvetés 1998-ban is megfelelő kereteket biztosít a támogatások odaítélésére, ha a fonyódi önkormányzat megfelelő és végrehajtható műszaki koncepciót állít elő, és ha megfelelő önrészt is vállal ennek a problémának a kezelésére, akkor bizonyosan 1998-ban is sikerrel pályázhat a központi támogatásra; és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a saját feladatkörében ezt a problémát megfelelő módon kezelje.
Köszönöm szépen a figyelmüket. Kérem válaszom elfogadását! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem