KELETI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság kiemelt külpolitikai célja az euro-atlanti integrációs szervezetekhez, köztük a NATO-hoz történő csatlakozás, melyet az Országgyűlés 1997. július 15-ei ülésén a parlamenti pártok által egyhangúlag elfogadott politikai nyilatkozat is tükröz.
Mint ismert, e folyamat a madridi meghívással fontos szakaszához érkezett. A NATO-val történő együttműködésünknek a teljes jogú tagság elérése után is fennmaradó egyik fő területe a békepartnerségi program. Az Országgyűlés 1995-ben törvényben rendelkezett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével aláírt békepartnerségi program keretdokumentumának törvénybe iktatásáról és annak a Magyar Köztársaság által történő végrehajtásáról. Képviselőtársaim előtt lévő T/4854. számú törvényjavaslat az említett békepartnerségi törvény módosítását irányozza elő, melyet a programban való részvételünk kétéves tapasztalatai, valamint a program tervezésének NATO-gyakorlatokhoz történő hozzáigazítása tesz szükségessé.
A módosítás alapvetően a békepartnerségi tervezést koordináló bizottság működését, a békepartnerségi tervezőmunka rendjét, valamint a békepartnerségi tevékenység végrehajtásáról szóló jelentési kötelezettségünket érinti. A kormányhatározattal létrehozott NATO integrációs tárcaközi bizottság látja el a párhuzamosságok elkerülése érdekében az 1995. évi LXVII. törvény 4. §-ában a békepartnerségi feladatok koordinálására előirányzott tárcaközi bizottság feladatait is. Így utóbbit illetően nem szükséges külön rendeleti szabályozás. Ennek megfelelően módosul ezen paragrafus (3) bekezdése.
A javaslat a továbbiakban a törvény 5. §-ának, az egyéni partnerségi program tervezésének módosításait tartalmazza. Erre azért van szükség, mert a NATO illetékes vezető szervei megváltoztatták saját partnerségi programtervezésük rendjét, illetve a törvény jelenlegi rendelkezéseiben előfordulnak párhuzamos és idejétmúlt részfeladatok, valamint az egyéni partnerségi programra nem egyértelműen utaló szövegrészek. Az 5. § lényege azonban továbbra is az, hogy a NATO-val közös tervezést a magyar költségvetési tervezéssel hangolja össze, úgy, hogy az Országgyűlés a következő évi egyéni partnerségi program tervezetét még a költségvetési törvény meghozatala előtt jóváhagyja.
A 6. § (1) bekezdésének módosítása az eddig követett rend egyszerűsítését szolgálja. Az Országgyűlés... - az egyéni partnerségi program külön fejezetét képezik az úgynevezett PFP-gyakorlatok, melyek az alapdokumentummal együtt kerülnek jóváhagyásra. Kormányhatározatban történő jóváhagyást csak az egyéni partnerségi programban nem szereplő olyan tevékenységre célszerű fenntartani, amelyek az egyéni partnerségi program összeállításának időszakában még nem ismertek, de összhangban vannak a keretdokumentum 3/d pontjával, és finanszírozásukat a jóváhagyott pénzkeretek biztosítják.
A törvény 8. §-ának módosítását az indokolja, hogy a kormány a teljesített egyéni partnerségi program egészéről adhasson képet az Országgyűlés illetékes külügyi és honvédelmi bizottságának. A javasolt március 31-ei határidő a jelentés időszerűségét szolgálja és a következő évi tervezés pontosságát segíti elő.
(23.00)
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a békepartnerségi tevékenységünk korszerűsítését célul tűző törvényjavaslatot támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem